Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVA ISTORIJA

Najbogatiji evropski despot bio je SRBIN! (FOTO)

U vreme Đurađa Brankovića, Srbija je bila bogata zemlja. O njenom bogatstvu svedoči činjenioca da je iz Srskih rudnika godišnje vađeno 30 tona zlata i srebra, a u celoj Evropi 47 tona.

1621167537_statue-4085756_1920.jpg
FOTO: Piksabej
Oglas

Đurađ Branković je bio najbogatiji evropski vladar u prvoj polovini 15. veka.

Glavni prihodi su mu bili od mnogobrojnih rudnika u Srbiji, iz kojih je vađeno zlato i srebro, i od imanja koja je imao u Ugarskoj. Trgovao je sa Mletačkom i Dubrovačkom republikom.

Pročitajte još: Pet činjenica o TITANIKU koje možda niste znali! Šta je pomoglo glavnom kuvaru da preživi? (FOTO)

Dubrovačka republika je kupovala slobodu od Turaka, zlatom despota Đurađa Brankovića, sve do dolaska Napoleona.

Đurađ je kovao i svoj novac u topionicama u Novom Brdu, Trepči, Rudniku, Lecu, Brskovu, Srebrenici i Smederevu. NJegov kovani novac je spadao u jedne od najlepših evropskih moneta. Na kovanicama je bio prikazan njegov lik s jedne strane, a sa druge - lav, simbol vladarske kuće Vuković-Branković.

Đurađ Branković
Bio je srpski despot, drugi sin Vuka Brankovića i Mare, ćerke kneza Lazara. Nosio je ime po svecu (Đorđu Kapadokijskom), kao i njegov unuk Đorđe Branković, iako nisu imali isto prezime, već su se po imenima očeva prezivali jedan Vuković, a drugi Stefanović. Od vremena Mavra Orbinija (1601. godine), istorija njihovu porodicu naziva Brankovićima.

Despot se spominje kao izrazito lep čovek. Putopisac, Eneja Silvije, ga spominje kao snažnog čoveka, gospodskog lica, guste brade, velikih brkova i duge kose koja mu je padala do ramena.

Pročitajte još: Pitali smo knjižare ŠTA SRBI ČITAJU: Zabranjena "Knjiga o Milutinu" ponovo dobija publiku, a OVO su najtraženije knjige!

Godine 1456. u Brankovićev dvorac u Kupiniku dolazi Mihajlo Silađi, beogradski zapovednik, kako bi od despota uzeo novac kojim bi se platio smeštaj smederevskih izbeglica u Beograd (bili su izmešteni zbog kuge). Tom prilikom je došlo do dvoboja između Brankovića i Silađija i despot je ranjen. Od zadobijenih povreda se nikad nije oporavio i umro je na Badnji dan iste godine.

Nakon njegove smrti, svo despotovo zlato darovano je Turskoj kao danak. NJime je Dubrovačka republika kupovala slobodu sve do dolaska Napoleona.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas