Oglas
· · Komentari: 0
KNJIŽEVNOST

Najčuvenije uvodne rečenice najboljih romana u istoriji književnosti

"U početku beše reč" glasi uvodna rečenica Svetog pisma koju ste sigurno čuli bezbroj puta do sada čak, iako nikada niste otvorili Bibliju.

1616444687_pjimage.jpg
Oglas

Verujemo da ste upoznati sa citatima i iz sledećih 10 romana koja su na maestralan način otvorili neka od najboljih dela svetske književnosti.

1. "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način." – Lav Tolstoj, "Ana Karenjina".

2. "Bio je vedar i hladan aprilski dan; na časovnicima je izbijalo trinaest" – Džordž Orvel, 1984.

3. "Danas je umrla mama. Ili možda juče. Ne znam." – Alber Kami, "Stranac".

Pročitajte još: Knjige koje su još pre više od 100 godina odnete na ANTARKTIK: Da li ste pročitali neku od njih?

4. "Opšte je poznata činjenica da je bogatom neoženjenom čoveku žena preko potrebna" – Džejn Ostin, "Gordost i predrasude".

5. "Ako vas stvarno zanima sve ovo, verovatno ćete prvo hteti da saznate gde sam rođen, kakvo je bilo moje bezvezno detinjstvo, šta su moji radili u životu pre nego što su me dobili i još masu takvih gluposti a la David Koperfild, ali nisam baš raspoložen da se upuštam u te stvari." – Džerom Dejvid Selindžer, "Lovac u žitu".

6. "Kad se Gregor Samsa jednog jutra prenuo iz nemirnih snova, ugledao je sebe u postelji pretvorenog u ogromnu bubu.'" – Franc Kafka, "Preobražaj".

Pročitajte još: Kako ČITANJE KNJIGA popravlja ZDRAVLJE? Najviše utiče na ovih DEVET STVARI

7. "Sva deca, osim jednog deteta, rastu." – Džejms Metju Bari, "Petar Pan".

8. "Ja sam bolestan čovek… Zao čovek." – Fjodor Dostojevski, "Zapisi iz podzemlja".

9. "Lolita, svetlo moga života, oganj mojih prepona. Greh moj, duša moja. Lolita: vrh jezika prelazi put od tri stupnja niz nepce da bi na trećem lupnuo o zube. Lo. Li. Ta." – Vladimir Nabokov, "Lolita".

Pročitajte još: Ako želite da doživite stotu, idite u MUZEJ

10. "Bila su to najbolja vremena, bila su to najgora vremena, bilo je to vreme mudrosti, bilo je to vreme ludosti, bila je to epoha vere, bila je to epoha neverice, bilo je to doba Svetlosti, bilo je to doba Tame, bilo je to proleće puno nade, bila je to zima puna očaja, imali smo sve pre nas, imali smo ništa pred nama, svi smo išli direktno u Raj, svi smo išli direktno na drugu stranu." – Čarls Dikens, "Priča o dva grada".

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas