Oglas
· · Komentari: 0
skok sa 86. sprata

"NAJLEPŠE SAMOUBISTVO": Fotografija koja je opčinila svet! (FOTO/VIDEO)

Kao njena poslednja želja, Evelin MekHejl nije želela da iko vidi njeno telo, ali fotografija njene smrti decenijama živi kao „najlepše samoubistvo“.

1623528525_Untitled.png
Oglas

Želja Evelin MekHejl nikad nije ispunjena. Četiri minuta nakon što je njeno telo sletelo na limuzinu Ujedinjenih nacija, parkiranu na ivičnjaku, student fotografije po imenu Robert Vajls pretrčao je ulicu i snimio fotografiju.

Evelin je ostavila oproštajnu poruku u kojoj je navela kako želi da je sahrane.

Fotografija koja je očarala svet

"Najlepše samoubistvo"

Na fotografiji koju je student napravio vidi se kako Evelin MekHejl izgleda gotovo mirno, kao da bi mogla da spava, ležeći stisnuta u neredu od zgužvanog čelika. Stopala su joj prekrštena u zglobovima, a leva ruka u rukavici naslonjena je na grudi, uhvativši se za bisernu ogrlicu. Gledajući sliku bez konteksta, čini se da bi mogla biti inscenirana. Istina je mnogo mračnija od toga, ali fotografija je postala poznata širom sveta.

Pročitajte još: Ovo je NAJGORA GODINA u ljudskoj istoriji! Nesreću je donela misteriozna magla (VIDEO)

Od kada je nastala, 1. maja 1947. godine, fotografija je postala čuvena, a časopis Tajm ju je nazvao „najlepšim samoubistvom“. Čak ju je i Endi Vorhol koristio kao inspiraciju za svoje delo, Suicide (Fallen Bodi). 

Ko je Evelin MekHejl?

Iako je njena smrt čuvena, o životu Evelin MekHejl ne zna se mnogo. Rođena je u Berkliju, u Kaliforniji, od Helen i Vinsenta MekHejla, jedna je od osmoro braće i sestara.

Nakon 1930. njeni roditelji su se razveli, a deca su se preselila u NJujork da žive sa ocem Vinsentom. U srednjoj školi, Evelin je bila deo Ženskog armijskog korpusa i bila je smeštena u Džeferson Sitiju, u državi Misuri, kasnije se preselila u Baldvin, NJujork, da živi sa svojim bratom i snajom. I tu je živela do svoje smrti.

Radila je kao knjigovođa u kompaniji za graviranje Kitab u ulici Perl Strit na Menhetnu. Tamo je upoznala svog verenika Berija Rodsa, koji je bio student i pripadnik američke vojske. Prema izveštajima, Evelin MekHejl i Beri Rods su nameravali da se venčaju u kući Berijeve braće u NJujorku, juna 1947. Ali njihovo venčanje nikada nije održano.

Pročitajte još: Partizani streljali brata MEŠE SELIMOVIĆA zbog "krađe": A da su znali zašto je to uradio, umrli bi od stida! (FOTO)

Šta je prethodilo samoubistvu?

Činjenice o tome šta je prethodilo ovom nemilom događaju, nisu poznate.

Dan pre smrti, posetila je verenika u Pensilvaniji, ali on je tvrdio da je prilikom susreta sve bilo u redu.

U jutro, uoči svoje smrti stigla je na osmatračnicu Empajer Stejt Bildinga, skinula kaput i uredno ga postavila preko ograde i napisala kratku belešku koja je pronađena pored kaputa. Zatim je skočila sa osmatračnice na 86. spratu. Sletela je na vrh automobila parkiranog ispred zgrade.

Prema policiji, radnik iz obezbeđenja je stajao samo 3 metra od nje kada je skočila.

Beleška, koju je pronašao detektiv, nije dala puno uvida u to zašto je počinila samoubistvo. U njoj je samo kratko iznela zahteve u vezi smrti.

- Ne želim da iko od porodice ili drugih vidi moje telo, navodi se u belešci. „Možete li da kremirate moje telo? Molim vas da moja smrt prođe bez bilo kakvih ceremonija ili pomena. Verenik me je zamolio da se udam za njega u junu. Mislim da nikome ne bih bila dobra žena. Mnogo mu je bolje bez mene. Recite ocu da imam previše sklonosti svoje majke.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU   

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas