Oglas
· · Komentari: 0
ORDINACIJA

Najtraženija analiza u vreme korone je D-dimer: Ukoliko je povećan, HITNO se javite lekaru, može biti FATALNO

U vreme kovida mnogi samoinicijativno proveravaju najtraženiji parametar iz krvi.

1613643148_Depositphotos_6483354_l-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Ovu proveru mnogi pacijenti rade samoinicijativno da bi znali koliko ih infekcija virusom korona ugrožava od srčanog i moždanog udara ili od plućne embolije. Međutim, tumačenje nivoa D-dimera, kao i da li je potrebna terapija ili ne, za laike je preveliki zalogaj, a to je čak i za većinu lekara, pogotovo one koji nisu specijalisti hematologije, i dalje veliki izazov.

Pročitajte još: Neverovatne prednosti ULJA KARANFILIĆA: Služi kao prva pomoć kod ovog čestog problema

Asistent dr Mirjana Mitrović, hematolog Kliničkog centra Srbije kaže da ne postoje precizne informacije šta je normalna, odnosno očekivana vrednost d-dimera u SARS KoV-2 infekciji:

Uvek terapija!
Povećanje veće za tri do četiri puta od preporučene vrednosti zahteva dalju dijagnostiku, odnosno dopler ultrazvuk dubokih vena donjih ekstremiteta i skener plućne arterije. Svako značajno povećanje D-dimera, čak i kada se isključe tromboze, zahteva terapiju.
Nalaz mora da tumači lekar zbog rizika od tromboze

- Dakle, ovaj nalaz bi trebalo da tumači lekar. Kod osoba koje nemaju druge faktore koji povećavaju rizik od tromboza, kao što su prethodne tromboze, gojaznost i maligna bolest, dvostruko povećanje vrednosti D-dimera nije zabrinjavajuće.

Pročitajte još: Zašto PRAZILUK treba da uvrstimo u ishranu? Bio je cenjen još kod STARIH EGIPĆANA

Bez obzira na to da li imaju simptome kovida ili ne, pacijenti se masovno odlučuju da o svom trošku provere D-dimer kako bi sprečili mogući srčani i moždani udar.

Asimptomatski nosioci korone ne treba da rade analizu bez lekara!

- Asimptomatski nosioci virusa korona ne bi trebalo da bez preporuke lekara rade analizu D-dimera - kaže dr Mitrović. - Sa druge strane, svim hospitalizovanim bolesnicima se rutinski kontroliše ovaj parametar. Nažalost, ne postoje jasne preporuke za bolesnike koji nisu na bolničkom lečenju, a imaju kliničku sliku. Većina lekara kod ovakvih bolesnika kontroliše vrednost D-dimera, bar pri dijagnozi i u slučaju pogoršanja tegoba.

Pročitajte još: Dr Mirjana Mitrović kaže da modrice nisu retkost, ali su opasne ako na telu imate i OVE simptome

Kako navodi doktorka Mitrović, onima koji se od kovida leče u bolnici daje se preventivna terapija protiv zgrušavanja krvi, odnosno terapija za sprečavanje tromboza:

Terapiju samo lekar
Za bolesnike koji nisu hospitalizovani, a imaju povišen d-dimer, a utvrđeno je da nemaju tromboze, odluku o vrsti terapije, takođe bi trebalo da donese lekar.

- Ova terapija u našoj zemlji podrazumeva primenu heparina male molekulske mase, pri čemu doza terapije zavisi od težine kliničke slike. Starijim pacijentima, odnosno pacijentima sa udruženim bolestima koji povećavaju rizik od tromboza savetuje se ista terapija i po otpsutu iz bolnice, u trajanju od dve do četiri nedelje.

Postoje i tablete sa istim dejstvom kao injekcije heparina.

Umesto injekcija heparina male molekulske mase na tržištu postoje i tablete sa istim dejstvom, kao i varfarinski derivati.

- Navedeni lekovi imaju brojne interakcije sa drugim medikamentima i zato se njihovo uzimanje ne savetuje bez konsultacije sa lekarom - kaže sagovornica.

Pročitajte još: Hirurg Andreja Dimić objašnjava: Šta je PUŠAČKA NOGA, kako izgleda i ko od nje oboleva?

- Blago povećan D-dimera najčešće zahteva samo primenu acetilsalicilne kiseline tokom četiri nedelje - kaže nam dr Mitrović.

Acetilsalicilna kiselina deluje smanjujući funkciju trombocita, čija je uloga manja u nastanku venskih tromboza. U slučaju visokih vrednosti d-dimera neophodni su heparin ili direktni oralni antikoagulansi, jer oni deluju na komponente krvi koje su poznate kao faktori koagulacije i na taj način sprečavaju njeno zgrušavanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas