Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVO VOĆE

NAJZDRAVIJA NAMIRNICA NA SVETU: Ovo voće snižava pritisak, ali i sprečava srčani i moždani udar!

Širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti.

1607435877_Depositphotos_94417398_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, pa mnogi tvrde da je to najzdravije voće na planeti. Gotovo da nema bolesti kod koje urme ne mogu da pomognu.

Odličan izvor gvožđa

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više urmi, jer su one odličan izvor gvožđa. Oko 100 grama urmi sadrži oko 0,90 miligrama gvožđa, što je oko 11 posto preporučenog dnevnog unosa. Gvožđe, kao deo hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju deca u pubertetu i trudnice.

Pročitajte još: Probajte! Jedna VOĆKA leči STERILITET KOD ŽENA

Zaustavljaju proliv

Urme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga, pomažu da se crevna flora što brže obnovi. 

Redovnim uzimanjem urmi olakšaćete crevima da stvore dobre bakterije.

Lek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju dijareju, urme mogu da pomognu da se hrana brže i lakše svari. Potrebno je uzeti nekoliko urmi i uveče ih staviti u čistu vodu. Tokom noći one će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lenja creva. 

U SAD, urme se fabrički pakuju u male bočice kao lekovi i propisuju se za zatvor.

Pročitajte još: Istraživanja kažu 4 URME dnevno za zdravlje, sve BLAGODATI voća starog 8.000 godina!

Regulišu telesnu težinu

Zbog visokog udela hranjivih materija, urme kod čoveka izazivaju osećaj sitosti i pomažu pri mršavljenju. Ako na prazan stomak pojedete urmu, ona će regulisati rad creva i organizmu dati potrebni šećer. Urme nemaju holesterol, ali imaju dosta šećera, pa biste od preteranog uzimanja urmi mogli da se ugojite.

Kilogram urmi sadrži blizu 3.000 kalorija, što predstavlja minimum dnevnih potreba čoveka koji je aktivan ceo dan.

Snižava holesterol

Urme imaju sposobnost da smanje nivo LDL lošeg holesterola u telu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama, koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Pročitajte još: Imaju neverovatnu moć: Zašto treba da uvrstimo ROTKVICE u ishranu

Foto: Depozit

Jačanje srca

Osobe za slabim srcem mogu da koriste ovo neverovatno voće. Tokom noći potopite urme sa semenkama u vodu. Ujutru uklonite semenke iz urmi, sameljite ih u blenderu zajedno sa vodom u kojoj su tokom noći stajale. 

Ovaj prirodni lek uzimajte nekoliko puta dnevno kako biste ojačali srce.

Smanjuju krvni pritisak

Urme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrijuma, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova.

Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezijuma dnevno može smanjiti krvni pritisak.

Štite od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti urmi je njihova sposobnost da regulišu rad nervnog sistema, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

Pročitajte još: Jedan od najstarijih srpskih narodnih lekova: Razlozi zašto je dobro da pijemo ČAJ OD KAMILICE

Povećavaju seksualnu izdržljivost

Pregršt urmi potopite u kozije mleko i ostavite da stoji tokom noći. Ujutru urme izmiksajte s mlekom, dodajte med i kardamom (vrsta začina). Ovaj sirup mogu piti osobe oba pola, jer on jača telo i pojačava nivo energije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas