· · Komentari: 0

Evo kako PRAVILNO da pripremite jaja, jer sve ono što smo radili bilo je POGREŠNO

Jaja se mogu naći na skoro svakoj listi zdrave hrane: puna su belančevina, vitamina, minerala i zdravih masti.

1610398104_Depositphotos_27280507_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Međutim, mnogi nutricionisti su mišljenja da nepravilno kuvana jaja ne samo da nisu dobra za telo, već mogu i ozbiljno da mu naštete. Da li je to tačno i kako skuvati jaja kako bi se od njih izvukla samo korist?

Pročitajte još: Mislili ste da znate, a mi vas pitamo: Kako se pravilno jede PICA? Ne uhvati se za koricu!

Na ovo pitanje je teško dati nedvosmislen odgovor, jer nekoliko faktora utiče na korist (i štetu) jaja. Na primer, produženi toplotni tretman - dugo ključanje u vrućoj vodi ili pečenje u rerni - povećava apsorpciju belanca. Ovo je veoma važno, jer je belančevina „kompletna“ - sadrži sve aminokiseline esencijalne za telo.

S druge strane, produženom toplotnom obradom uništavaju se i druge korisne supstance sadržane u jajima. Dakle, tokom dugog ključanja, prženja ili pečenja, jaja gube od 12% do 61% vitamina, minerala i antioksidanata. Da bi se ovi gubici sveli na minimum, preporučuje se upotreba viših temperatura i kraćeg vremena kuvanja, ali u ovom slučaju dolazi do intenzivne oksidacije holesterola, bogatog žumancem, što nema najbolji efekat na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Stručnjaci preporučuju davanje prednosti tvrdo kuvanim jajima i poširanim jajima.

Nemoguće je u potpunosti izbeći procese razgradnje hranljivih sastojaka ili oksidacije holesterola na bilo koji način, međutim, možete odabrati metode kuvanja jaja u kojima će šteta za telo od ovih procesa biti minimalna.

Pročitajte još: Postoji način da ručak ne ISKIPI IZ ŠERPE: Koristite predmet koji svi imamo u kuhinji

Stručnjaci preporučuju davanje prednosti tvrdo kuvanim jajima i poširanim jajima. Ovo su najjednostavniji načini kuvanja jaja kojima nisu potrebne previsoke temperature ili preduga toplotna obrada.

LJubiteljima omleta se savetuje da smanje upotrebu mleka, kajmaka i drugih mlečnih proizvoda (ovo povećava opterećenje srca), ali naprotiv, bolje je dodati još povrća - ono će pomoći da se nadoknade svi vitamini i antioksidanti izgubljeni tokom procesa kuvanja. Pržite jaja u suvoj posudi ili uz dodatak prirodnih ulja - ona ​​ne oksidišu i ne stvaraju dodatni stres za telo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.