· · Komentari: 0
POVERENJE

Nakon porođaja KLJUČNO je da imate POVERENJE u svog LEKARA

Važno je znati!

1604669571_Depositphotos_334287734_xl-2015.jpg
Foto: Depozit

Doktorka Maja Milosavljević, psihijatar, Šef Kabineta za perinatalnu i reproduktivnu psihijatriju Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu pričala je o faktorima koji mogu doprineti nastanku postporođajnog PTSP-a, kao i o važnosti poverenja u zdravstvene radnike.

Najčešće se nastanak ovog poremećaja povezuje sa poteškoćama u vezi sa začećem, neplaniranim trudnoćama, prvorotkama, nezadovoljavajućom socijalnom podrškom, prethodnom istorijom psihijatrijskog lečenja žene, tokofobijom - strahom od porođaja, ali i svim traumatskim iskustvima u vezi sa prethodnim trudnoćama ili rođenjima deteta, kao i spontanim pobačajima.

Pročitajte još: BRZA HRANA ne samo da vas DEBLJA, nego vas čini i GLUPIMA

Od značaja je i način porođaja (instrumentalni vaginalni ili hitan carski rez predstavljaju veći rizik) i doživljeni bol tokom rađanja. 

Anksioznost značajno povećava intenzitet doživljenog bola.

Šta bi buduće majke trebalo da preduzmu da ne bi došlo do ovog poremećaja?

- Zdravstveni radnici (ginekolozi, anesteziolozi, medicinske sestre, babice, pedijatri) vode ženu kroz period trudnoće i porođaja.

Trauma
Neretko žene bol doživljavaju kao potencijalnu životnu ugroženost i zbog toga porođaj tumače kao traumu. Ipak, metode bezbolnog porođaja nisu dovele do očekivanog ređeg pojavljivanja traumatskih iskustava povezanih sa rađanjem.
Ne smemo zaboraviti da su zdravstveni radnici, pored partnera, najvažnija podrška.

- Zahvaljujući dobroj saradnji sa zdravstvenim radnicima i poverenju u njih, žena postiže utisak o posedovanju kontrole tokom porođaja, čime se smanjuju njen stres i anksioznost, kao i potreba za analgezijom. Nastaje osećanje zadovoljstva, ispunjenosti i emocionalnog blagostanja nakon porođaja - rekla je doktorka.

Pročitajte još: Kada se javi ova bolest SMRT može da nastupi za 20 minuta, a SRBIJA je jedna od 4 zemlje koja primenjuje najmoderniju terapiju

Značajno je da se žena adekvatno i blagovremeno informiše o procesu rađanja, prednostima i rizicima pojedinih medicinskih procedura koje se mogu dogoditi tokom njega, da bi na taj način mogla da aktivno učestvuje u donošenju odluka.

Na koji način se leči osoba pod posttraumatskim stresom?

Uključenost porodice
Od izuzetnog je značaja uključiti članove porodice u terapijski proces, objasniti im prirodu poremećaja i vrste lečenja i naučiti ih kako da pruže podršku i razumevanje porodilji. 

- Simptomi ovog oboljenja su predvidivi i podložni lečenju, ne odražavaju ličnu slabost ili manju vrednost porodilje kao žene ili majke.

Lečenju se pristupa integrativnom metodom, uz psihoterapiju i, po potrebi, uključivanjem medikamenata, a terapija se individualno planira za svaku porodilju.

- Naglašavam da se simptomi traumatskog stresa, ili u intenzivnijem obliku pokazatelji postporođajnog PTSP-a, u najvećem broju slučajeva spontano povlače u toku prva tri meseca nakon rođenja deteta.

Pročitajte još: Saznajte u koji TIP GOJAZNOSTI spadate i kako da taj problem rešite!

- Potrebno je potražiti stručnu pomoć ukoliko nastane značajna disfunkcionalnost porodilje ili se jave simptomi visokog intenziteta - naglasila je doktorka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.