· · Komentari: 0
ŠOK

Nakon smrti princa Filipa, isplivali novi detalji iz kraljevske porodice: Ovo sigurno niste znali o kraljici Elizabeti i pokojnomm suprugu

Princ Filip preminuo je 8. aprila u 99. godini, a britanski mediji sada su se raspisali o svim detaljima iz života kraljice Elizabete i njenog pokojnog supruga.

1618211821_elizabeta.jpg
Foto: Despositos

Nove činjenice donele su ponovno zdražavanje javnosti, a jedna od njih je da su princ Filip i kraljica Elizabeta bili rođeci po četvrtom kolenom.

Pročitajte još: Znate li zašto su princa Filipa poštovali i u Srbiji? Rođen na Krfu, kršten kao pravoslavac...

Nije nepoznanica da su se kroz istoriju evropske kraljeske porodice venčavale sa bliskim rođacima, kako bi sačuvali stabilnost monarhije. Kako se navodi, princ filip i kraljica Elizabeta, imali su istu prababu, kraljicu Viktoriju.

Kraljica Elizabeta je potomak kraljice Viktorije sa očeve strane. Viktorija je kao engleska monarhistkinja od 1876. do 1901. godine imala devetero dece, četiri sina i pet ćerki. Kada je kraljica Viktorija umrla, njen najstariji princ Edvard seo je na presto 1901. godine, pre nego što ga je 1910. nasledio njegov drugi najstariji sin Džordž, koji je kraljičin deda.

S druge strane, princ Filip, je Viktorijin potomak s majčine strane. Princeza Alis, ćerka kraljice Viktorije, udala se za Ludviga IV., Velikog vojvodu Hesena, i zajedno su dobili sedmero dece, uključujući i njihovo najstarije dete Viktoriju, koja se kasnije udala za rođaka svog oca, princa Lusia od Batenberga, 1884. godine. Viktorija i princ Luis dobili su svoje prvo dete, princezu Alise od Batenberga, koja je majka princa Filipa.

Pročitajte još: POSLEDNJA VEST sa britanskog dvora: Hari će prisustvovati ispraćaju dede, a evo šta je sa MEGAN MARKL

Princeza Alis od Batenberga na kraju se udala za grčkog i danskog princa Endru 1903. godine, da bi kasnije rodila petero dece, uključujući Filipa, najmlađe dete i sina jedinca.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.