· · Komentari: 0
ŽIVOTNA BORBA

Nakon vožnje bicikla izgubila je dah, otišla kod lekara i saznala BOLNU ISTINU

Elizabet je imala samo 29 godina i nikada nije pušila.

1612092585_elh.png
Foto: Printskreen / facebook / Elizabeth Campbell Moir

U maju 2018. bila je 29-godišnja mama na početku trećeg tromesečja druge trudnoće. Nekoliko godina pre toga, dijagnostikovana joj je Hronova bolest, hronična inflamatorna bolest creva koja može prouzrokovati nenamerni gubitak težine.

Pročitajte još: Bila je fatalna, radila je za dve države, a evo kako je završila poznata špijunka

Bol u grudima uzrokovan rađanjem deteta
Posle rendgenskog snimanja grudnog koša, doktor joj je rekao mi da ima kalcifikovani granulom - malo, tipično benigno (nekancerozno) mesto upale često uzrokovano infekcijom - u donjem delu levog pluća. U većini slučajeva ovo ne uzrokuje nikakve simptome.  Doktor je mislio da je ona imala bolove u grudima zbog pritiska koji stvara beba.

- Ali nekoliko meseci kasnije, sredinom avgusta 2018. godine, probudila sam se sa jakim bolovima u grudima. Nisam mogla da dišem ni da se krećem. Moj suprug je već otišao na posao, pa sam odvela našu dvogodišnju ćerku u školu i onda proguglala simptome. Pozvala sam svog lekara opšte prakse i lekara primarne zdravstvene zaštite, a oni su mi rekli isto: Odmah idite u Hitnu pomoć.

Kao bivšoj košarkašici, nikada mi nije bilo tako teško da vežbam.

- U oktobru 2018. godine rodila sam zdravu devojčicu. Mesec dana kasnije, suprug mi je kupio bicikl i ubrzo sam počela da ga vozim. Tri meseca sam vozila bicikl otprilike svaki dan, a zatim sam u februaru 2019. na poslu pala.

Pročitajte još: Nataša provodi vikende u kući svog OTMIČARA, čisti je i posprema i posle UNIŠTENOG DETINJSTVA

- Te večeri spremala sam se za spavanje i perući zube iskašljala sam krv. Bila je to svetla, ružičasto-crvena boja. Sledećeg jutra dogodilo se isto. Pozvala sam svog doktora i otišla na sastanak. Slušala je moja pluća i, šokantno, rekla je da zvuče u redu. Pretpostavila je da verovatno imam infekciju poput bronhitisa, a pluća su mi bila samo upaljena. Prepisala je antibiotik i rekla mi da se vratim ako imam simptoma za deset dana. Kod dr sam opet otišla posle nekoliko dana.

Posle raznih testova i skeniranja, uputili su je na pulmologa, koji joj je uradio bronhoskopiju kako bi pregledao pluća i prikupio uzorke. Imala je osećaj da nešto nije u redu.

Bolno saznanje
Ubrzo je dobila telefonski poziv: Ima rak pluća. - Sećam se da mi je doktor rekao da moram da sednem. Rekao je da mu je žao što to radimo telefonom, ali morali smo da počnemo da sve smišljamo što pre kako bismo izlečili rak. Poslala sam poruku svom mužu. Pozvao je doktora da ga obavesti o detaljima. Osim toga, jedva da se ičega sećam - priseća se Elizabet

Posle gomile testova, skeniranja i drugog mišljenja, dijagnostikovan joj je rak pluća 4. stadijuma koji se proširio na jetru i kosti.  Lekar je takođe bio uznemiren, jer je ona delovala kao potpuno zdrava žena. Elizabeta nikad nije bila pušač.

Elizabeta je, uprkos tome što nije imala nijed od tipičnih faktora rizika, obolela od raka pluća

- Otprilike tri nedelje nakon moje dijagnoze, rezultati mojih testova pokazali su da imam ALK pozitivan rak pluća. U poređenju sa drugim mutacijama koje uzrokuju rast karcinoma, ALK se generalno leči i često dobro reaguje na ciljanu terapiju, poput uzimanja pilule koja blokira delovanje ove mutacije da bi zaustavila širenje ćelija karcinoma. Ovo je pobedilo alternativu koju smo razmatrali: tradicionalnu hemoterapiju. ALK pozitivan je prva dobra vest koju sam dobila. Moj lekar mi je objasnio da postoji tableta koju bih mogla da popijem i pretpostavio je da bi mogla godinama da deluje na mene. Po prvi put smo imali nadu. Odmah sam počla da uzimam lek za ciljanu terapiju i danas ga i dalje koristim.

Pročitajte još: Roditelji, OPREZ: Dečak (2) preminuo jer je pojeo stvar koju svi imamo kod kuće (VIDEO)

U roku od nekoliko dana, pluća su počela da se čiste i prestala je da kašlje. U julu 2019. godine, nekoliko meseci nakon postavljanja dijagnoze, skener nije pokazalo nikakve dokaze bolesti. U proleće 2020. godine rak se vratio, ali posle hemoterapije od decembra 2020. godine nije bilo traga bolesti.

- Danas nastavljam da pijem tablete za ciljanu terapiju, i normalno živim. Kad me pogledate, verovatno vidite zdravu, 31-godišnju mamu dvoje dece, koja je možda samo malo umorna, jer, eto, ima dvoje dece koja je zaokupljaju - završila je svoju priču ova mlada mama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.