· · Komentari: 0
ishrana

Namirnice u kojima se nalaze PRIRODNI IZVORI CINKA: NJegova dejstva na imunitet su velika

Odgovarajuća količina cinka je neophodna telu da bi imao dovoljno snažan imuni sistem, brže se oporavljao od infekcija, bolesti i povreda

1606474023_Depositphotos_107054716_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Znate za onu staru izreku da prehlada koja se leči traje sedam dana, a ona koja se ne leči - nedelju? E, pa, ta izreka pada u vodu samo ako počnete da uzimate pojačano cink - tada možete da skratite prehladu za par dana.

Međutim, najbolje je da to ne čekate, već da redovno u svoju ishranu uključujete namirnice koje će vam obezbediti prirodni izvor ovog dragocenog minerala. 

Pročitajte još: Žene, evo rešenja za HORMONSKE POREMEĆAJE! Dva čaja koji će vas spasiti

1. Meso i jaja

Ove namirnice su na prvom mestu i kod nas su često zastupljene u ishrani. Na primer, jedna deblja šnicla od pilećeg belog mesa obezbediće vam 20 odsto dnevne potrebe cinka. Ako doručkujete dva jajeta, računajte da ste došli do 30 odsto. Ako ste vegetarijanac ili vegan, morate se malo više pozabaviti biljnim bogatim izvorima.

Foto: Deposit

2. Povrće

Pečurke, spanać, brokoli, kelj ali i beli luk - svi oni sadrže ne samo cink već i značaje druge vitamine i minerale. Šaka pečuraka - 3 procenta dnevnih potreba za cinkom. Slično je i sa keljom.

A ne zaboravite da su sve to namirnice sa vrlo niskom kalorijskom vrednošću, znači - pogodne za dijetu.

3. Mahunarke

Inače dobri "prijatelji" zdravog stomaka - pasulj, leblebija, sočivo - sadrže takođe cink. Ako napravite od leblebije humus (a recept ćete naći ovde, vrlo je jednostavan a sastojci su jeftini) i pojedete za doručak samo 50 gama, dobijate 8 odsto dnevno preporučene količine cinka.

Pročitajte još: Šta hladan nos govori o vašem zdravlju?

4. Semenke

Orasi, seme bundeve, pinjole - sve su to odlični izvori cinka - a pogodni za kolače, ali i za slana jela - posipanje po pasti, salatama, hlebu!

Nemojte da zatvarate oči pred čia semenkama, koliko god vam deluju neugledne i neukusne. Prvo, super su ukusne, drugo, lako se spremaju i možete ih pomešati sa voćem po želji, a treće, u samo 30 gr dobijate 12 odsto dnevne potrebe za cinkom.

Foto: Deposit

5. Integralne žitarice

Zvuči dosadno, ali - ako vam je do zdravlja i imuniteta - naviknite da vam bude zanimljivo! Uz sve ostalo što vam ove skromne i jeftine biljke donose, dobijate i cink - u šolji sirovog ječma, čak 27 odsto potrebne dnevne doze ovog dragocenog minerala za vaš imunitet. Tu su i kinoa i smeđi pirinač.

Pročitajte još: Čisti krv, leči nesanicu, štiti nervni sistem: BILJKA koja rešava mnoge probleme!

Naravno, ako imate mogućnosti i nešto komforniji kućni budžet, ne zaboravite na ostrige, krabe i druge rakove. Ako nemate mogućnosti za to, naš jednostavan spisak od 5 vrsta namirnica biće više nego dovoljan da obezbedite dnevno potrebne doze cinka i ojačate maksimalno imunitet.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.