· · Komentari: 0
LEPOTA

Napravite kućni VELNES za 50 dinara: Jednostavne kupke koje će vas preporoditi

U Srbiji se od davnina znalo koliko su kupke lagotvorne, a naše bake su preporučivale od različitih biljaka za mnoge bolesti

depositphotos_14501825-stock-photo-beautiful-spa-setting-with-lily.jpg
Foto: Depozitfoto

Koža je kao sunđer, sve upija.

Otkako je ljudskog roda čovek se brčkao u toploj vodi, dodavao razne biljke i minerale, da bi se bolje osećao ili izlečio. Banja, topla kupatila, terme, velnes ili spa - suština je ista: u vruću vodu sipajte lekovite biljke koje mogu pomoći da se reši neki problem. Ukoliko ste napeti posle kupke ćete se osećati lepo.

Pročitajte još: Ukoliko imate ovih ŠEST NAVIKA, vi ste dasa sa stilom i žene vam ne mogu odoleti!

Preporučujemo šest kupki, a svaka neće koštati više od 50 dinara:

Borovina

Kupke sa borovim ekstraktom ili sa borovim iglicama jačaju nerve i srce. Primenjuju se kod upale nerava, uzrujanosti, nesanice, kostobolje, reumatizma, išijasa, otoka zglobova.

Rusi preporučuju kupke protiv gojaznosti Foto: Depozitfoto

Ovu prijatnu kupku Rusi preporučuju i kod gojaznosti, astme, katara disajnih puteva, gnojnih čireva, i bolesti pluća. Priremaju se tako što se iglice, grančice i šišarke bora preliju hladnom vodom i kuvaju pola sata. Posuda se zatvori i ostavi 12 sati. Dobar ekstrakt je braon boje. Za punu kadu je potrebno 1,5kg, za polovinu 3/4kg, za sedeću kupku 1/4kg borovih iglica.

Za depresiju i lupanje srca
U punu kadu vruće vode dodati odvar napravljen od 20 do 30 cvetova hajdučke trave. U kadu se takođe može sipati i oko 200g morske soli. Dobra je kod nervoze, depresije i lupanja srca.

Slama

Kupka od ovsene slame se pokazala kao efikasno sredstvo kod kamena u bubrezima. Pravi se tako što se slama kuva oko pola sata, odvar se procedi i sipa u kadu punu tople vode čija temperatura ne treba da prelazi 30 stepeni Celzijusovih. Kupka se primenjuje svakodnevno, može i do tri puta dnevno.

Kupka od ovsene slame je izuzetno efikasna.

U kadi se ostaje jedan sat, a po završetku celo telo se tušira hladnom vodom. Kao dopuna lečenju toplom kupkom pije se odvar od ovsa. Ovas se kuva pola sata i prohlađen se pije dve čaše dnevno.
Kupke sa odvarom od odoljena služe za smirivanje srca i nervne napetosti, ali mogu smanjiti i broj otkucaja srca i sniziti pritisak. Umiruju sve vrste grčeva. Za punu kadu treba 1/2kg odoljena. Za sedeću kupku 250 grama. Voda sa odoljenom ostavi se da vri pola sata. Zatim se procedi i sipa u vodu.

Lovor za stres
U kadu napunjenu mlakom vodom sipajte šoljicu jabukovog sirćeta i stavite 10 svežih ili suvih listova lovora.Uživajte 15-20 minuta, izađite iz vode i izmasirajte telo bademovim uljem pomešanim s nekoliko kapi ulja od lavande.

Hrastova kora

Zbog velikog sadržaja tanina, kupke od hrastove kore korisne su za snižavanje temperature i zarastanje rana. Koriste se kod kože oštećene hladnoćom i kod dečjih skrofula.

Koristi se suva kora koja se potopi u hladnu vodu.

Kora treba da bude suva, pre upotrebe se potopi i stoji nekoliko sati u hladnoj vodi, pa se kuva pola sata. Odvar se procedi i doda u vodu za kupanje. Za punu kadu potrebno je uzeti 1kg hrastove kore, za pola kade pola kilograma, a za sedeću kupku 1/4kg.

Pročitajte još: Do zdrave i lepe kože u tri koraka: Ovo su ključne stavke za pravilnu negu

Virak

Nekada su slabunjava deca kupana u vodi sa virkom. Danas se koriste kupke kod preloma, povreda kod porođaja, opuštenih trbušnih mišića, kod sklonosti ka spontanom pobačaju, za učvršćivanje ploda i za jačanje materičnih ligamenata. Za jedno kupanje uzeti do 200g srebrnog virka, koji se pola sata ukuva i procedi pre stavljanja u kadu.

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.