Oglas
· · Komentari: 0
HIDROKULTURA

Napravite SEMIRAMIDIN VRT: U flaši, SIJALICI ili tegli!

Biljke se sve češće gaje u staklenim vazama, teglama ili sudovima, izgledaju veoma efektno i dekorativno, a uklapaju se u svaku vrstu enterijera.

1601028169_Depositphotos_329316498_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Sobne biljke sve češće se uzgajaju samo u vodi, umesto isključivo u saksijama sa zemljom, o čemu svedoče brojni video-snimci i fotografije na internetu.

Možete da ih postavite svuda, od dečje sobe, preko kuhinje, do radnog prostora.

Dobra za alergične
Ova metoda gajenja je i zdravija za ljude. Posebno odgovara onima koji su alergični na buđ ili prašinu (koji mogu da se nađu u zemlji, ali ne i u vodi, kao i paraziti).

Pročitajte još: Laka, jednostavna, BUJNA: Ovo CVEĆE se sadi u JESEN

Mada deluje neobično, ovim biljkama nije potrebna zemlja već samo voda, bogata hranljivim materijama, da bi veoma lepo napredovale. Mnogo je prednosti u odnosu na “saksijske” - nema bojazni oko toga da li ste ih premalo ili previše zalili, kada treba da obnovite zemlju, obogatite je đubrivom ili slično, a zauzimaju i manje prostora. 

Semiramidini vrtovi su bili hidrokultura.

Hidrokultura nije novina, samo se odskora kod nas primenjuje i u stanovima. Postoje zapisi koji ukazuju na to da su i čuveni Semiramidini, vavilonski viseći vrtovi, uzgajani na ovaj način.

Bršljen Foto:Depozit

Naravno, nije dovoljno samo da svoju omiljenu biljku stavite u vazu ili stakleni sud željenog oblika, naspete joj vodu i odete. Morate, ipak, da se malo pozabavite njome. Rezultati će se pokazati vrlo brzo i biljka će tako efektno izgledati, da ćete poželeti da kompletno sobno cveće “preselite” u vodu.

Ne uspevaju sve vrste!

Međutim, to ipak nije moguće, jer ne uspevaju sve vrste podjednako dobro da se održe na ovaj način.

Pročitajte još: Cveće se POLOMILO? Odlično! Napravite VODENU baštu (FOTO)

“Vodeni” život najviše prija difenbahiji, ukrasnom bambusu, kalatei, monsteri, vodenim palmama, orhidejama, filadendronima (posebno onom sa srcolikim listovima, filadendron skanesu), zlatnoj puzavici, zelenom ljiljanu, bršljanu, begoniji, tamjaniki, šarenoj koprivi...

Blizu prozora
Najbolje uspevaju nana, origano, bosiljak, ruzmarin, a uz njih dekorativno izgleda i ukrasna batata, a najviše im pogoduje kada se nalaze u blizini prozora, ali da nisu izložene direktnom sunčevom svetlu.

Takođe, mnoge začinske biljke mogu da se gaje u vodi.

Kako da odgajite biljku samo u vodi?

Ukoliko je presađujete iz saksije, lagano otresite sa korena ostatke zemlje i dodatno isperite pod tanjim mlazom vode, ako je potrebno, pa je stavite u staklenu posudu i sipajte vodu da pokrije oko jedne trećine biljke.

Pojedinim biljkama treba posuti glinene kuglice

Pojedinim vrstama potrebno je da se na dno posude stave kuglice od gline ili perlit, da ne bi isplivavale i prevrtale se - ovo im služi kao čvrsta osnova.

Pročitajte još: Ne ide vam na poslu? Okružite se biljkama koje DONOSE NOVAC

U zavisnosti od vrste biljke, voda se menja mesečno ili češće, a dosipa po potrebi, kada ispari. Tečno đubrivo takođe možete dodavati, po želji, a posudu u kojoj su operite jednom mesečno da biste uklonili soli, minerale i alge, koji se mogu nataložiti u vodi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas