Oglas
· · Komentari: 0
TRADICIJA

Narodne NOŠNJE vredne milion dinara promovisaće Jadar: DVE godine su ih šile četiri vezilje!

Turistička organizacija Jadra sašila narodne nošnje iz Jadra koje će koristiti za promociju svog kraja.

1612338087_Jaaaa.jpg
Foto: TO Loznica
Oglas

U organizaciji Turističke organizacije grada Loznice a u saradnji sa ženama iz Udruženja „Mina Karadžić“ i Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica urađena je nova jadarska nošnja za stariji i mlađi i izvođački folklorni ansambl KUD „Karadžić“ (ukupno 48 nošnji).

Pročitajte još: Jagma za VAUČERIMA! Prošla godina je bila REKORDNA, a ova će biti SPEKTAKULARNA!

Ove nošnje će koristiti igrači ne samo za nastupe, već i Turistička organizacija Loznice za promocije Jadra.

- Kroz javne radove smo angažovali žene koje umeju da rade rukotvorine, pronašli smo šnajdera, kupili smo originalne materijale i čitava akcija je trajala dve-tri godine - kaže Snežana Perić, direktor TO Loznice.

Nošnje su urađene u tradicionalnoj tehnici.
Nošnje za turiste
Ove nošnje koristiće se za promociju Jadra, a sa obučenim igračina moćiće da se slikaju i turisti i gledaju nastup.

Žene iz Udruženja „Mina Karadžić“ (Milojka Lalović, Angelina Antonić, Jovanka Ignjatović i LJiljana Maksimović) su izradile ove nošnje primenjujući tradicionalne tehnike za izradu rukotovorina: puni vez, vez pokrstice, tkanje i pletenje.

Pročitajte još: Da li ste razmišljali da zakupite PRIVATNO OSTRVO? Možda nije nemoguće...

Materijali koji su korišćeni za izradu su prirodni i laki za održavanje. NJih je obezbedila Turistička organizacija grada Loznice. Krojenje i šivenje je radio Vuk Karaklić, dugogodišnji član folklorne sekcije KUD-a „Karadžić“.

Etnolog je nadgledala izradu nošnje!
Nošnje su pravo blago
Vrednost nošnje je više od milion dinara, a dobio ih je KUD-u „Karadžić“ povodom obeležavanja 170 godina postojanja.

Sve je rađeno u saradnji sa Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“, odnosno Marijom Šćekić Marković koja je etnolog antropolog i stručnim savetima je pomagala oko tehnike izrade i izbora jadarskog motiva upotpunila našu ideju i kvalitet izrade.

Pročitajte još: GOTOVO: Prva aviokompanija najavila da traži KOVID PASOŠ, a u aprilu još jedna

Jadarska nošnja je sačinjena od beline (košulja, pantalone, suknja, suknjica i marama), pojasa, pregače, čarapa i zubuna. Belina je sašivena od šifona, pregače od pliša i tkanice, čarape su pletene od dvopređene vune, zubun od bele čoje sa ukrasima od crnog i crvenog gajtana, pojasevi su istkani od pamuka i vune.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas