· · Komentari: 0
VEROVANJA

NARODNO VEROVANJE O DRVEĆU: Dren za dobro zdravlje, jabuka simbol ljubavi i prijateljstva

Mnoga verovanja Srba u vezi sa drvećem potiču još od starih Slovena, koji su mnoge vrste smatrali svetim.

1600950294_Depositphotos_4362038_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Ovo su narodna verovanja u vezi sa pojedinim vrstama drveća:

1. Bagrem

Bagrem nije dobro drvo i zato ne treba da bude blizu kuće. Srbi su bagrem zvali nerod (bez roda). Kalemljenje bagrema je skrnavljenje.

2. Bor

Ako je bor namerno posađen na nekom znamenitom mestu, ili ga je posadila neka važna ličnost (kralj), onda postaje značajan i tu se okuplja narod.

Bor pored manastira Nikolje u Ovčar banji predstavlja kultno mesto.

Foto: Depozit

3. Breza

Srbi su od grana breze pravili metle. Breza je prokleto drvo, jer su Spasitelja šibali brezovim granama.

Od suve kore breze se prave baklje (lile) koje se pale na Ivanjdan ili Petrovdan.

Pročitajte još: Ovako zvuči SVEMIR kad se pretvori u MUZIKU (VIDEO)

4. Vrba

Vrba u srpskim verovanjima i religiji ima značajno mesto. Vrbovim grančicama se udaraju (šibaju) deca i odrasli na Mladence, Lazarevu subotu i Cveti i pri tome govore uz smeh: „Rasti kao vrba”.

Praznik vrbe je Lazareva subota – Vrbica, kada se osvećuje u crkvi. Kora bele vrbe je lekovita kod nazeba i temperature.

Vrba Iva sa svojim pupoljcima je vesnik proleća. Čim vrba ozeleni (vrbopuc), narod veruje da kod žena poraste polna želja.
Foto: Piksabej

5. Glog

Srbi su verovali da je glogov štap (kolac) najmoćnije sredstvo protiv vampira i zlih duhova – demona.

Cvet i plod gloga se u narodnoj medicini upotrebljavaju za lečenje srca.

Pročitajte još: U ČAČKU postoji SPOMENIK koji je JEDINSTVEN u svetu i svi mu se KLANJAJU (FOTO)

6. Dren

Dren je drvo koje prvo cveta u proleće, a poslednje daje zrele plodove u jesen. Dren se povezuje sa zdravljem i njime se kiti o Đurđevdanu.

O Bogojavljenju se daje deci da pojedu drenov cvet da bi bili otporni i zdravi.
Foto: Piksabej

7. Dud

Crni dud potiče iz Turske, a beli iz Kine. Obe sorte duda imaju lekovita i hranljiva svojstva.

Nije dobro za kuću i ukućane ako se žile duda podvuku pod kuću, cela kuća će izumreti i opusteti.

8. Jabuka

Bosiljak se od mirisa daje, jabuka se od milosti daje

Jabuka je simbol prijateljstva i ljubavi prema bližnjem i Srbi su je rado jedni drugima nosili na dar. Pre Petrovdana (12. jul) se nisu jele jabuke.

Pročitajte još: Scene APOKALIPSE U RUSIJI: Padale su sa neba MRTVE PTICE (VIDEO)

Sadnja i kalemljenje raznih sorti jabuka (slatke, mirišljave ili kisele), kod Srba je značilo obavezu i čast. Ko nije kalemio voćke, nije smeo ni da ih seče.

Jabuka je sastavni deo svadbenih i verskih ceremonija.

9. Lipa

Lipa je kod Slovena bila sveto drvo, pa samim tim i kod Srba.

Lipa se sadi daleko od kuće (bar 100 m) i ona svojim mirisnim cvetovima osvežava okolinu i daje pčelama dobru pašu, a one lipov med koji je bio osnovna sirovina za pravljenje medovine.

Lipov ugalj prečišćava vodu, a lipovim ugljem u prahu se odlično čiste zubi i desni.

Pročitajte još: ZAŠTO ZABORAVLJAMO SNOVE? Odgovor je tu! A da biste ih bolje zapamtili uradite OVO

Foto: Piksabej

10. Orah

Kad na Svetog Iliju (2. avgust) zagrmi, pocrvljaće orasi. Orasi su sastavni deo postavke na stolu za Badnji dan i Božić.

Nije dobro sedeti u hladovini orahovog drveta.

Od ploda sitno samlevenog oraha Srbi su cedili ulje za jelo (10 kg oraha = 1 litar ulja). Orahovo drvo nije dobro u blizini kuće, kako zbog žila, tako i zbog senke koja pada na kuću. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.