Oglas
· · Komentari: 0
HRANA PREDAKA

Pšenica sprečava RAK i krije tajnu VEČNE MLADOSTI

Žito treba obavezno da se nađe na trpezi obolelih od visokog krvnog pritiska i raka debelog creva

Depositphotos_77622104_original.jpg
Zdrava i lekovita Foto: Depozitfoto
Oglas

Pšenica ublažava atritis i reumu, leči od virusa, čisti organizam i podmlađuje, jer kožu čini elastičnijom, a pomaže i protiv nekih oblika raka.

Domaća pšenica je vekovima bila osnovna hrana naših predaka, a i danas najzdraviji obrok koji čovek može da pojede. Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. U samoj klici nalaze se sastojci za koje naučnici veruju da se u njima krije tajna večne mladosti. Zbog toga se u kozmetologiji koriste za kreme kojima se podmlađuje koža.

GMO pšenica?
Prilikom kupovine obavezno treba pogledati deklaraciju i zemlju porekla. Već 15 godina u SAD se gaji GM žito koje dokazano goji i izaziva probleme. Genetski modifikovana pšenica se prepoznaje po savršenom obliku zrna, a među njima nema kukolja. GM pšenica sadrži gliadin koji je vrsta opijata koji se vezuje za receptor u mozgu i stimuliše apetit.

Pročitajte još: Ako vam se pojave bubuljice, osip, svrab, to vam organizam šalje PORUKU: Postoji jednostavan način da rešite problem

Ova žitarica je naročito korisna ljudima koji imaju problema sa kilogramima, kostima, ali i bubrezima. Od pšenice može da se napravi čaj koji je delotvoran u borbi protiv upale bubrega i bešike. Odlično reguliše stolicu, pomaže u mršavljenju.

Dobar za bešiku, reguliše stolicu i odličan je za dijetu.

Takođe, čaj pomaže i kod bolova u zglobovima, artritisa i reume. Pošto je bogat vitaminima B-kompleksa preporučuje se i onima koji su imali herpes zoster. Kada se pšenica kombinuje sa medom i orasima dobija se pravi eliksir zdravlja, što obilato koriste pobornici zdravog načina života.

Kaša dugo drži sitim
Preporučuje se osobama koji su imali herpes zoster.

Pšenica je hranljiva, pa je idelan doručak koji dugo drži organizam sitim. Naime, cela zrna su bogata izuzetno korisnim nutritijentima za organizam. Takođe, oni kojima se redovno pšenica nalazi na trpezi sprečavaju mnoge bolesti poput zatvora, hemoroida i raka debelog creva.


Jedna šolja kuvane pšenice sadrži samo 151 kaloriju.

Pročitajte još: Lekovita pečurka AGARIKUS topi kilograme i ubrazava metabolizam

Kuvana pšenica je odlična hrana i za sve koji imaju visok krvni pritisak i proširene vene, pa se u Rusiji preporučuje kao pomoćno sredstvo za rastvaranje tromba, jer rastvara krvne ugruške. Pruža optimalnu količinu dobrog holesterola i triglicerida, što je idealno za ljude sa visokim pritiskom.

Čaj od pšenice
Pola kilograma pšenice treba dobro oprati u vodi, a onda prosušiti na salveti. Pšenica se prži na suvom tiganju, uz mešanje, sve dok zrna ne počnu da pucketaju. Pečena zrna pšenice se stavljaju u čajnik i prelivaju prokuvanom vodom, pa se kuvaju pola sata na laganoj vatri. Poklopljen treba da odstoji najmanje pet minuta.

Kaša od pšenice

Dobro opranu pšenicu (250 grama po osobi) skuvati da zrna omekšaju, ali ne i da se raspadnu. Mleko zagrejati, pa dodati proceđenu pšenicu i 70 grama suvog grožđa, pa kuvati 15 minuta dok ne postane poput kaše. Na kraju se kaši može dodati 20 grama lešnika, borovnica...

Pročitajte još: JOGURT i još devet stvari pomažu protiv alergije, evo i kako

Salata od kuvane pšenice

Oko 300 grama pšenice oprati i skuvati dok ne omekša, a zatim je preliti hladnom vodom. Ocediti pšenicu i dodati šolju seckanog peršuna, pola šolje seckanih listova nane, po jedan seckan crni luk i paradajz. Salata se posoli i pobiberi, pa začini isceđenim limunom i maslinovim uljem.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas