· · Komentari: 0
SAVET

Naučite kako da se opustite, a prvi korak je ZATVORITE OČI

Ne možemo da izbegnemo sve izvore stresa, ali zato možemo da naučimo kako da se opustimo.

1617712212_Stres.png
Foto: Depozitfoto

Bez obzirana to koliko ste uvereni da možete da se nosite sa nevoljama i brigama i da vas uvek vodi zdrav razum, stres dokazano uzima danak. Zato je bitno da čovek zna kako da se opusti, jer ponekad može da prođe i po nekoliko dana da je telo neprestano napeto, a da to ni neprimećujete.

Pročitajte još: Mesečeva DIJETA za april: Jednostavna i efikasna! (SATNICA)

Evo četiri jednostavne tehnike za relaksaciju:

Disanje

Meditacija
Udobno sedite i usresredite se na disanje i usmeravanje pažnje uma na sadašnji trenutak bez vraćanja u prošlosti ili budućnost. Ovaj oblik meditacije uživa sve veću popularnost poslednjih godina. Istraživanja sugerišu da bi to moglo da bude korisno za ljude sa anksioznošću i depresijom.

Ovo je jednostavna, a moćna tehnika opuštanja. Trebalo bi da udahnete duboko i polako. Dok dišete, polako se "odvajate od uma" koji odvlače misli i senzacije. Fokusiranje na disanje može da bude posebno korisno osobama koje žele da se sudrže od određene hrane kojom "leče" stres.

Disanje je najefikasnije prilikom dijete

Međutim, ova tehnika možda nije prikladna za one koji imaju zdravstvene probleme koji otežavaju disanje, poput respiratornih ili srčanih bolesti.

Zatvorite oči i zamislite lepo mesto.

Osluškujte telo

Ova tehnika kombinuje fokus na disanje sa progresivnim opuštanjem mišića. Nakon nekoliko minuta dubokog disanja, usresredite se na jedan deo tela ili grupu mišića i mislima oslobađajte bilo kakvu fizičku napetost koju osećate. Ovakvo "skeniranje" tela može da poveća svest o povezanosti uma i organizma.

Pročitajte još: Rotaciona dijeta za april: Gubi se 8 kilograma za mesec dana (SATNICA)

Mentalne slike

Za ovu tehniku u mislima dočarajte umirujuće scene, mesta ili iskustva koja vam pomažu da se opustite i fokusirate. Možete pronaći besplatne aplikacije i snimke smirujućih scena na internetu, samo odaberite slike koje su vam umirujuće i koje imaju lični značaj. Mentalne slike mogu vam pomoći da ojačate pozitivnu viziju sebe.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.