Oglas
· · Komentari: 0
PRORAČUNI

Naučnici izračunali koliko PODZEMNE VODE ima na Zemlji

Ukupna količina procenjuje se na 23 miliona prostornih kilometara.

1605965123_Depositphotos_77053511_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Ukupna količina podzemnih voda na planetI Zemlji procenjuje se na 23 miliona prostornih kilometara, prema izveštaju kanadskih naučnika.

U izveštaju objavljenom u časopisu Nature Geoscience navodi se da je samo šest posto tih podzemnih voda pogodno za korišćenje - reč je o takozvanim "modernim" podzemnim vodama koje se nalaze nedaleko od površine i moguće ih je crpiti.

- To su podzemne vode koje se najbrže obnavljaju, u razdoblju od jedne ljudske generacije - rekao je vođa tima naučnika Tom Glison sa Univerziteta Victoria.

Pročitajte još: UGINULA JE OMA, NAJSTARIJA ŽENKA KRALJEVSKOG PINGVINA NA SVETU: Njeno jaje uzeto je na Antarktiku, a tokom žvota je izlegla 3 pingvina

- Ipak su te moderne podzemne vode najosetljivije na klimatske promene i na ljudsko zagađenje. To je ključni resurs koji moramo bolje da čuvamo - dodao je Glison.

Kako prenosi BBC, ukupna količina podzemnih voda može se lakše vizualizovati ako se zamisli da je cela kopnena površina planete prekrivena slojem vode debelim oko 180 metara.

Foto: Depozit

Pročitajte još: NAJLAKŠI METAL: Lakši je i od pera, a od njega će se praviti avioni

Glisonov tim je za svoju procenu kombinovao velike količine podataka iz čitavog sveta.

Mađutim, nivo "starih" podzemnih voda varira u različitim regijama i one nisu pogodne za korišćenje. 

- Na nekim mestima nalaze se vrlo duboko ispod površine, a na nekima ne. Na mnogim mestima su vrlo lošeg kvaliteta - rekao je Glison.

Pročitajte još: Jednom je kiša padala MILION GODINA: Šta se tada događalo na Zemlji

- Mogu biti još slanije nego što je voda u okeanu i mogu da sadrže otopljene metala i razne hemikalije, pa bi trebalo da se prerade pre upotrebe za piće ili u poljoprivredi - dodao je Glison.

Time je još važnije sačuvati moderne rezerve podzemnih voda i koristiti ih na održivi način, naglasio je on.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas