· · Komentari: 0
OTKRIĆE

Naučnici pronašli muvu staru 47 miliona godina, a znaju i šta je RUČALA (FOTO)

Međunarodni tim naučnika na čelu sa Fridgeir Grimsonom sa Bečkog univerziteta pronašao je do sada nepoznatu fosilnu vrstu muve u jami Mesel u Nemačkoj.

1615472312_muha.jpg
Foto: Piksabej

U stomaku muve pronađen je polen različitih biljaka čime su naučnici dobili uvid u način ishrane, tadašnju ekologiju i ulogu muve kao oprašivača. Studija je objavljena u stručnom časopisu "Kurent Bajolodži".

Pročitajte još: Krava dobila ime po Viktoriji Bekam! Prodata je za 300 hiljada evra, a ovo je njen IKS FAKTOR! (FOTO)

Polen u stomaku pronađene muve iz roda Hirmoneura omogućila je naučnicima da rekonstruišu njeno okruženje, biološku interakciju između biljaka i muve, kao i ponašanje muve pri uzimanju hrane.

U muvinom stomaku je pronađena hrana!

Danas se u tipične oprašivače ubrajaju pčele, leptiri i bumbari koji se delimično hrane polenom. Manje je poznato da i muve igraju ulogu u procesu oprašivanja.

Najstarija muva na svetu Foto: EurkomPR

Pročitajte još: Bili Ajliš proslavila udomljenom psu prvi rođendan (VIDEO)

- Sadržaj polena u stomaku fosilne muve dovodi do zaključka da su se muve pre 47 miliona godina hranile polenom i bile značajne za širenje polena različitih biljnih taksona - objašnjava Grimson sa Odeljenja za botaniku i istraživanje biodiverziteta.

Muve su se nekada hranile polenom...

- U starim suptropskim i tropskim ekosistemima muve su verovatno bile značajniji oprašivači od pčela - dodaje naučnik.

U stomaku muve pronađen je dominantno polen vodene vrbe i devojačkog grožđa. Vodena vrba raste u močvarnom i priobalnom području jezera, dok je devojačko grožđe puzavica koja se nalazi na drveću.

Pročitajte još: Pre nego što izađete iz kuće pomazite psa, a postoji dobar razlog

Pretpostavlja se da muva nije prelazila velike razdaljine u potrazi za hranom i da je tražila polen biljaka u okruženju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.