· · Komentari: 0
nauka

NAUČNICI su potvrdili: Postoje BUMERANG ZEMLJOTRESI i PRVI se dogodio 2016. GODINE

Naučnici su, prvi put u istoriji, potvrdili postojanje misterioznog i izuzetno snažnog „bumerang zemljotresa“, koji je potresao ogromne površine podvodnog terena u Atlantskom okeanu, nedaleko od ekvatora 2016. godine.

1597482496_field-847647_1280-1-.jpg
Foto: Pixabay

Istraživači, predvođeni Stivenom Hiksom, seizmologom sa londonskog Imeperijal koledža, svoje otkriće baziraju na analizi podataka sa 39 seizmometara, odnosno uređaja koji registruju zemljotrese u blizini Srednjeatlantskog grebena.

Pročitajte još: Da li se prepoznajete? 50 različitih načina kako idemo na spavanje (VIDEO)

Kako se podseća, u avgustu 2016. zemljotres jačine od 7,1 stepena Rihterove skale pogodio je pukotinu u morskom dnu na 1.046 kilometara od obale Liberije.

Iako snažan, zemljotres nije privukao veliku pažnju stručnjaka sve dok seizmološka očitavanja nisu pokazala da se dogodila „velika anomalija“.

Pročitajte još: Prete li vulkani Srbiji i sećate li se šta je bilo u BEČEJU 1968? (VIDEO)

Naime, kako je objasnio Hiks, način na koji se potres širio bio je potpuno suprotan onome kako su očekivali da će zemljotres izgledati pre nego što su krenuli u analizu podataka.

Morski potres pokrenut je duboko pod zemljom, prostirući se ka istoku u pravcu Srednjeatlantskog grebena, a potom se okrenuo nazad dostižući brzinu od skoro 18.000 kilometara na sat.

Zemljotres sa "bumerang efektom".

Pročitajte još: Slikala se za vozačku dozvolu, a onda je doživela ŠOK kada je ugledala fotografiju (FOTO)

Poređena radi, tom brzinom bi od NJujorka do Londona mogao da stigne za manje od 20 minuta.

Međutim, još uvek nije razjašnjeno koliko su česti ovakvi „bumerang zemljotresi“. Pojedini naučnici smatraju da je zemljotres magnitude devet stepeni, koji je pogodio Japan 2011. godine, ostavivši za sobom razorne posledice, mogao da ima neki od ovih „bumerang efekata“.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.