· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Naučnici zaključili: Tokom vruće KUPKE smanjuje se NIVO ŠEĆERA u krvi i gube se KALORIJE

Naučna istraživanja su dokazala da je dobro kupati se u vrućoj vodi.

1631035085_woman-465577_1920.jpg
Foto: Piksabej

Tuširanje je svakako brže, jednostavnije i praktičnije, uz brzi ritam života koji svi vodimo, ali ponekad treba napraviti pauzu i opustiti se, smatraju naučnici koji su iz jednog sprovedenog istraživanja zaključili da vruća kupka sagoreva kalorije,

Naučnici sa Univerziteta Lafboro i Lečester u Ujedinjenom Kraljevstvu objavili su podatke koji ukazuju na to da vruća kupka može sagoreti kalorije i značajno smanjiti nivo šećera u krvi.

Pročitajte još: DVA bitna razloga zbog kojih treba popiti ŠOLJU MLEKA pred SPAVANJE

Pokazalo se da vreme provedeno u vrućoj kadi smanjuje nivo šećera u krvi za 10 posto više nego vožnja biciklom. Osim toga, rezultati su pokazali da vruća kupka sagoreva oko 126 kalorija na sat.

"Otkrili smo da su učesnici istraživanja koji su se kupali u vrućoj kupki imali u proseku 10 posto nižu količinu glukoze naspram onih koji su vežbali, što je bilo potpuno neočekivano", objašnjava dr Stiv Folkner iz Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja Lečester-Lafboro, i dodaje:

"Količina šećera u krvi koja nam raste nakon obroka jedan je od pokazatelja rizika za bolesti poput razvoja dijabetesa tipa 2, pa njegovo snižavanje može biti dobro za naše zdravlje."

Naravno, to ne znači da bi vruća kupka ikada mogla zameniti ukupni uticaj vežbanja i telesnih aktivnosti, ali ipak pruža neke zdravstvene prednosti osim redovnog toplog, opuštajućeg tuširanja.

Naime, vruća kupka podstiče znojenje tela, a znojenjem se kalorije tope, i izbacuju se toksini iz tela. 

Vruća kupka rešava i probleme sa nesanicom

Ukoliko imate problema s nesanicom, uranjanje u toplu kupku pre odlaska na spavanje, biće vam vrlo korisno jer kupka podstiče relaksaciju, pa ćete samim tim mnogo lakše zaspati, jer ćete se osećati opuštenije.

Vruća voda povoljno utiče na temperaturu tela i podstiče proizvodnju melatonina koji pozitivno utiče na san.

Podaci ukazuju na to da vruća kupka izaziva nešto u našim telima što se naziva "reakcija toplotnog šoka". Isto to se događa i kad vežbate, kada se mišići zagrevaju, prenosi "Your Tango".

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.