· · Komentari: 0
korisno

Nauka objašnjava: Kako je povezano pranje zuba sa SRČANIM UDAROM

Higijena je pola zdravlja.

1605873762_Depositphotos_13730599_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Pranje zuba tri puta dnevno direktno je povezano sa manjim rizikom od srčanog udara i atrijalne fibrilacije, pokazala je studija sprovedena u Južnoj Koreji.

Smatra se da često pranje zuba smanjuje količinu bakterija koje žive između zuba i desni, sprečavajući ih da uđu u krvotok.

Pročitajte još: Šest vitamina čuvaju zdravlje i USPORAVAJU STARENJE!

Naučnici u Južnoj Koreji ispitali su u studiji 161.000 ljudi, starih između 40 i 79 godina, koji su redovno obavljali lekarske preglede. Otkrića su bila nezavisna od faktora, uključujući starosnu dob, pol, finansijski status, redovno vežbanje, konzumiranje alkohola i indeks telesne mase.

Pročitajte još: Pedijatri protiv GAZIRANIH SOKOVA

Druga istraživanja pokazala su da loša oralna higijena dovodi do pojave bakterija u krvi, što izaziva upalu u telu. To povećava rizik od nepravilnih otkucaja i srčanog udara.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.