Oglas
· · Komentari: 0
NAUKA

Naučnici oblepili grad PLAKATIMA na kojima traže LUDO ZALJUBLJENE: Oni koji su se javili ostali su u ŠOKU

Izreka kojom se u tri reči objašnjava “slučaj” zaljubljene osobe - “ljubav je slepa”, potvrđuje se kao tačna i u mnogim naučnim studijama. Da čovek u ovom stanju ne može racionalno da prosuđuje o partneru, pokazalo je i britansko istraživanje.

romance-1934204_1280.jpg
Oči vide drugačije Foto: Piksabej
Oglas

Naučnici A. Bartels i S. Zeki su ispitanike privukli lepeći po londonskim ulicama postere, na kojima je pisalo da traže one koji su, kako su napisali - iskreno, ludo i duboko zaljubljeni.

Pročitajte još: ŽENE su najlepše sa 23 i najplaćenije sa 39 godina, a MUŠKARCI u svemu kasne!

Na osnovu njihovog ponašanja nije im bilo teško da potvrde početnu premisu, a to je da su “slepi”. Naučnici su zaključili da je kod njih pojačano aktivirana upravo ona strana mozga koja je povezana sa osećajem nagrade i euforije, a smanjeno područje koje je odgovorno za prizivanje tuge, anksioznosti i straha.

Kod zaljubljenih je uključen deo mozga koji je povezan sa osećanjem euforije i nagrade.

Stručnjaci su potvrdili da je kod strasno zaljubljenih ispitanika upravo u punom “naponu” deo koji se pokreće kada se osoba nalazi pod uticajem opijata, a da je smanjeno područje koje kontroliše kritičko mišljenje. Zbog toga osobe u ovom stanju nisu sposobne da racionalno prosuđuju tuđe namere, ideje i osećanja, kao ni sam karakter partnera. Sve ulepšavaju i “ukrašavaju”, a da toga nisu svesne. Sklone su idealizaciji druge strane, neuviđanju lenjosti, nesposobnosti, neiskrenosti ili čak nekog težeg oblika patologije.

Zaljubljeni ne razmišljaju racionalno.

Vrlo često mogu da upadnu i u neke opsesivne ili iracionalne situacije, pa tako počnu da se svaki dan šetaju ulicom u kojoj živi osoba u koju su zaljubljene, samo da bi prošle pored njegove kuće. Ili znaju da je udata/oženjena, ali to ignorišu, sledeći samo ljubavni nagon.

Pročitajte još: Zarade velike: Spisak zanimanja koja će u budućnosti biti najtraženija

Doroti Tenor, stručnjak iz ove oblasti je iz istog razloga za zaljubljenost uvela termin “zaluđenost”.
- Oči su organ zaluđenosti, a ne srce, kako se često misli. Moji ispitanici kada govore o partneru u kojeg su ludo zaljubeni najčešće navode taj kontakt očima - “način na koji me on gledao” kao nešto najposebnije na svetu - kaže Tenorova.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas