Oglas
· · Komentari: 0
TRENING

Većina vas je išla na trening u POGREŠNO VREME: Ovo je IDEALNI DEO DANA za vežbanje

Za vežbanje i održavanje dobre kondicije svako bira vreme koje mu najviše odgovara. Međutim, ima i onih kojima je mrsko da vežbe rade ujutru, pa ih pomeraju za popodnevne ili večernje sate.

Depositphotos_34486921_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Da li je to ispravno objašnjava Entoni Hekni, profesor na odeljenju za vežbe i nauku o sportu Univerziteta Severne Karoline u Čapel Hilu:

Pročitajte još: Trening pre prvog obroka efikasnije sagoreva masnoće, a OVE VEŽBE će vam pomoći u tome

- Iako može da se vežba u bilo koje doba dana, najefikasniji je trening u jutarnjim satima - ističe Hekni.

Vežbanje ujutru, posebno na prazan stomak, najbolji je način sagorevanja uskladištenih masti. Ovo vreme idealno je za mršavljenje, a i hormonski sastav tela ujutru savršeno podržava isti cilj. U organizmu je prisutan povišen nivo kortizola i hormona rasta. Tada se izvlači više energije iz masnih rezervi, što potencijalno može da pomogne pri gubitku kilograma.

Zdrav doričak i vežbanje
Ko vežba ujutru izvlači maksimum i ima manji apetit tokom dana.

Istraživanja pokazuju da jutarnji vežbači imaju manji apetit tokom dana, što takođe pomaže da se ne talože kilogrami. Zato, čak i ako mrzite rano buđenje, ubedite sebe da je to veoma važno.

Ustjanje u sedam daje danu sat više i bolji odmor.

Ako počnete da vežbate u sedam sati, imaćete osećaj da ste se probudili sat ranije, jer ćete imati utisak da ste uštedeli vremena. Uveče će vas umor stići sat ranije , pa ćete biti spremni da se dovoljno odmorite i sa lakoćom sledećeg jutra rano ustanete.

- Jutarnje vežbanje smanjuje stres, dovodi do boljeg mentalnog zdravlja i produktivnosti tokom dana - kaže ovaj stručnjak.

Ko rano rani ceo dan je odmoran Foto: Depozit

Međutim, ako nekome ne odgovara ovakav ritam, može da izabere vežbanje nakon ručka, uz koje će takođe postići dobre rezultate.

- Ovo vreme je dobro jer ste već pojeli dva obroka, a kada god jedete nivo šećera u krvi raste koji je, u obliku glukoze, potreban za napore tokom vežbanja - ističe stručnjak.

Vežbanje u podne
Vežbanje između 13 i 16 časova, subjektivno pomera časovnik vašeg tela, kao i tokom jutarnjeg treninga. To praktično znači da ćete, ako ste počeli trening u 14 časova, imati osećaj kao da je 13 časova. I uveče će se umor javiti sat ranije i blagovremeno vas odvesti u krevet. Ujutru ćete se ranije probuditi naspavani.

Osim toga, neke studije su pokazale da ljudsko telo u fazi mirovanja prirodno sagoreva oko 10 odsto više kalorija u kasnim popodnevnim satima, u odnosu na rano jutro i kasnu noć. Nameće se logičan zaključak da će uz nešto više fizičke aktivnosti, makar to bila samo brza šetnja, telo uspeti da potroši daleko više kalorija.

Telo sagoreva više kalorija u popodnevnim časovima.

Postoje, međutim, osobe koje upražnjavaju samo večernje treninge, kada završe sve dnevne obaveze. Kada je reč o stručnjacima, oni nisu jedinstveni povodom ovog termina. Neki smatraju da večernje vežbanje uznemiri organizam, pa osoba teško uspeva kasnije da utone u san. Čak tvrde da vežbanje između 19 i 22 časa utiče na organizam tako da na počinak odlazimo kasnije. Hekni se ne slaže sa tim.

Pročitajte još: PET razloga zašto je TRČANJE dobro za zdravlje

Istraživanja pokazuju da, sve dok ne vežbate već se samo tuširate i odmah odlazite u krevet, to ne remeti vaš obrazac spavanja. Ili, ako upražnjavate aktivnosti za oslobađanje od stresa poput joge, to doprinosi boljem snu. Ukoliko se pravilno biraju, noćne vežbe ne narušavaju san.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas