· · Komentari: 0
VASPITANJE

Ne stvarajte NESPOSOBNU DECU! Do 12. godine treba da nauče da ČISTE i KUVAJU!

Ukoliko se deca uključe u svakodnevne poslove, velika je verovatnoća da će kasnije biti uspešni u poslu.

1595929385_Depositphotos_213255936_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Roditelji i stručnjaci često govore da decu treba na vreme pripremiti za život. Jedan od najboljih načina je da ih podstaknete da nešto rade tokom leta, smatraju stručnjaci.

Pročitajte još: Kako razgovarati sa DECOM o KORONA virusu?

Autorka knjige How to raise an adult i bivši dekan američkog univerziteta Stenford Džuli Litkot-Hejms ističe da će deca koja pomažu roditeljima u kućnim poslovima lakše ovladati određenim veštinama, što im daje samopouzdanje, pa će biti osposobljena za samostalan život.

Sa dve godine treba da vraćaju stavri na mesto, a sa pet da pakuju veš u orman i čiste sto.

Ona smatra da mališani već sa dve-tri godine mogu da nauče da vrate igračke na mesto kada završe sa igranjem. Oni malo stariji, do pet godina, mogu da hrane kućnog ljubimca, spakuju veš u orman, koriste ručni usisivač da očiste sto ili mrvice s kauča, ali i da obrišu sudove. Sedmogodišnjaci bi mogli sami da izbace smeće, prebrišu podove, čak i da naprave salatu.

Sa sedam treba da bacaju đubre, a sa 10 čiste kuću i počnu da kuvaju.

Decu između osme i devete godine slobodno pustite u kraću šetnju sa psom, a dovoljno su zrela i da savladaju osnovne stvari u kuhinji. Recimo, mogu da nauče da naprave kajganu ili neku jednostavniju poslasticu. Već sa 10 godina mogu da operu kupatilo, usisavaju, pripreme laganije obroke ili očiste garažu.

Pročitajte još: Danski način vaspitanja je IDEALAN U SVETU, a metod za koji smo ubeđeni da je ISPRAVAN, oni smatraju ZBUNJUJUĆIM

Sa 12 godina dete može da opere automobil, da ode u kupovinu namirnica, da samostalno nauči da spremi večeru, ali i da preuzme deo brige o mlađoj braći ili sestrama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.