Oglas
· · Komentari: 0

Ne sušite kosu pred spavanje? MOKRA KOSA preko noći izaziva OVA tri problema

Da li vam se nekad desilo da zaspite sa mokrom kosom.

1632055607_woman-5991504_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Jeste li preskočili kasno noćno tuširanje jer ste bili previše umorni da biste se osušili, čuvši majčin glas u glavi koji vam govori da ćete se prehladiti ako spavate sa mokrom kosom? Ispostavilo se da je vaša majka pogrešila - barem u vezi prehlade. Od spavanja sa mokrom kosom može vam biti loše, ali ne onako kako mislite.

Pročitajte još: Imate dve RUPICE na dnu leđa? Pravi ste srećnik, a evo i zbog čega?

Opasnost od spavanja sa mokrom kosom

Nema potrebe da gubite san zbog onoga što vam je mama rekla o razbolevanju, spavajući sa mokrom kosom. Rizik je prilično minimalan, ali postoji nekoliko stvari kojih morate biti svesni pre nego što pomislite da tako možete da radite svake noći.

Prehlada

Nema dokaza da se čovek može prehladiti odlaskom u krevet sa mokrom kosom. Kada se osoba prehladi, to je zbog zaraze virusom.

Virus ulazi u vaše telo kroz nos, usta ili oči i širi se kapljicama u vazduhu kada zaražena osoba kine, kašlje ili govori. Takođe ga možete uhvatiti dodirom kontaminirane površine ili kontaktom prsa u prsa sa zaraženom osobom.

Gljivične infekcije

Iako spavanje sa mokrom kosom neće izazvati prehladu,  ono povećava rizik od razvoja gljivične infekcije vlasišta. Gljivice mogu dovesti do stanja poput peruti ili dermatitisa. Uz gljivice koje su prirodno prisutne na vašem vlasištu, jastuci su i leglo za gljivice. Uspevaju u toplom okruženju, a mokra jastučnica i jastuk pružaju idealno tlo za uzgoj. 

Pucanje kose

Spavanje sa mokrom kosom utiče na samu kosu. Kosa je najslabija kada je mokra. Glavni rizik (osim kozmetičkog) je lomljenje kose prilikom bacanja i okretanja tokom spavanja. Ovo je posebno problem ako je kosa upletena ili čvrsto zategnuta, što stvara dodatnu napetost na osovinu kose. Ako ne možete da izbegnete spavanje sa mokrom kosom, najbolje je da je pustite.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas