Oglas
· · Komentari: 0
ishrana

Ne treba da ih izbegavamo! PREZRELE BANANE su zdravije nego što smo mislili

Banane su jedna od najzdravijih namirnica s odličnim nutritivnim svojstvima.

1608896456_Depositphotos_81497148_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Ako svaki dan pojedete dve zrele banane, svom telu ćete osigurati visok nivo antioksidanata i antikancerogenih jedinjenja. Istraživanja su pokazala da zrelije banane imaju veću količinu antioksidativnih i antikancerogenih jedinjenja. Ako u periodu od 30 dana budete jeli dve banane dnevno, primetićete niz pozitivnih promena.

Banane ublažavaju depresiju

Povećavaju nivo energije
Banana sadrži tri prirodna šećera – fruktozu, glukozu i saharozu, i odličan je izvor vlakana. Banane vrlo brzo povećavaju nivo energije i održavaju je stabilnom duže vreme. Samo dve banane su dovoljne za trening od 90 minuta.

Osobe koje boluju od depresije obično imaju nizak nivo serotonina u mozgu. Banane su veoma dobar izvor triptofana koji se u telu pretvara u serotonin, neurotransmiter odgovoran za dobro raspoloženje.

Pročitajte još: Beli luk i đumbir: Ovoga puta nije LEK za grlo i prehladu, već za GLJIVICE NA NOKTIMA

Podstiču mršavljenje

Jedna porcija banana sadrži samo 100 kalorija. Zato su banane odličan izbor za sve one koji žele da izgube suvišne kilograme i zadrže zdravu telesnu težinu. Jedna banana sadrži oko tri grama vlakana koja podstiču stvaranje osećaja sitosti i smanjuju žudnju za grickalicama.

Podstiču kognitivne funkcije

Banane će duže vreme održati stabilan nivo šećera u krvi. To podstiče rad mozga i poboljšava kognitivne funkcije. Velika količina kalijuma povećaće fokus, a visok nivo magnezijuma će poboljšati koncentraciju.

Regulišu visinu krvnog pritiska

Regulišu nivo hormona
Banane sadrže veliku količinu kalijuma i vitamina B6. Veoma su dobar izvor nutritivnih jedinjenja koja regulišu proizvodnju i oslobađanje hormona.

Istraživanja su pokazala da dve banane dnevno mogu da smanje potrebu za uzimanjem lekova i visinu krvnog pritiska za 10%.

Pročitajte još: ČUVENI lekar MOLOHOV se kune u KRALJA JESENI i CARA ZIME: Rusi leče 20 BOLESTI belim korenom!

Učestvuju u prevenciji anemije

Banane su dobar izvor gvožđa što ih čini odličnim u prevenciji anemije. Zahvaljujući visokom udelu vitamina B6, banane će podstaći proizvodnju belih krvnih zrnaca.

Foto: Deposit

Smanjuju rizik od nastanka niza bolesti

Banane sadrže visoke količine antioksidanata koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i rizik od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa, raka i degeneracije mišićnog tkiva.

Olakšavaju prestanak pušenja

Štite zdravlje srca
Banane imaju odlična nutritivna svojstva i veoma su dobar izvor kalijuma. Istraživanja su pokazala da povećanjem unosa ovog mierala možete smanjiti rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema, srčanog i moždanog udara,

Istraživanja su pokazala da magnezijum, kalijum i vitamin B6 mogu da pomognu u prestanku pušenja jer smanjuju žudnju za cigaretama i ublažavaju simptome odvikavanja od nikotina.

Ublažavaju mamurluk

Banane su odličan izvor elektrolita, zbog čega ih stručnjaci preporučuju za ublažavanje simptoma mamurluka.

Pročitajte još: Ruski travar DMITRI: Muškarci, ne kupujte skupe preparate, OVA BILJKA sprečava ĆELAVOST

Smanjuju rizik od nastanka poremećaja u radu mozga

Istraživanja su pokazala da banane mogu da smanje rizik od nastanka Alchajmerove bolesti, a zahvaljujući visokom udelu vitamina B grupe mogu da smanje i rizik od Parkinsonove bolesti.

Poboljšavaju pamćenje

Banane su odličan izvor triptofana, kalijuma i magnezijuma koji poboljšavaju pamćenje i ubrzavaju procesuiranje novih informacija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas