· · Komentari: 0
BEBE

NE znaju da KAŽU: Kako prepoznati da BEBU nešto BOLI?

Čim se rode, bebe pokušavaju neverbalno da komuniciraju sa odraslima, što se često, zbog nerazumevanja, loše protumači.

1600854020_Depositphotos_80497022_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

U početku, poput istraživača, bivaju usredsređene na čula, jer ih to najviše fascinira, objašnjavaju dečji psiholozi.

Nije neuobičajeno videti bebu kako se hvata za uvo ili prste gura u uši. Ukoliko je mirna dok to radi ne treba brinuti, ali ako pravi bolne grimase i plače, najčešće se radi o upali ušiju, pa je treba odvesti pedijatru.

Pročitajte još: Mama je OTKRILA TRIK: Ovako će vaša DECA pojesti SVE POVRĆE SA TANJIRA

Slično se ponašaju i sa očima. Ponekad ručicama skrivaju jedno ili oba oka, pozivajući vas tako na igru. Trljanje očiju često je znak umora, ali ako su reakcije učestale, treba je odvesti očnom lekaru, savetuju stručnjaci.

Trljanje očiju je znak umora, a često da je bole.

Kada je reč o verbalnoj komunikaciji, beba to počinje da ispoljava oko osmog meseca karakterističnim gukanjem. Onda dolaze prve reči, koje u početku ne označavaju konkretan pojam. Pa tako reč "mama" može biti upućena mami, ali i tati i baki...

Tek oko prvog rođendana većina ima sposobnost da imenuje nekoliko pojmova, vezanih za konkretan objekat. Od tada pa nadalje, bebin vokabular se naglo obogaćuje. Ono što još ne umeju da izgovore nadomešćuju pokaznim gestovima, ili odrasle vode do predmeta koji žele da dobiju.

Pročitajte još: Pupčana vrpca se prerano SEČE! Da se to radi samo nekoliko MINUTA kasnije desilo bi se nešto ODLIČNO

Na taj način mame i tate imaju sve više mogućnosti da ih pravilno razumeju i zadovolje njihove potrebe.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.