· · Komentari: 0
prirodno

Neke namirnice mogu prirodno da pomognu da REŠITE PROBLEM NESANICE

Kvalitetan san smanjuje rizik od određenih hroničnih oboljenja, održava zdravlje mozga i optimizuje naš imuni sistem. S

1615742361_Depositphotos_22187913_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Stručnjaci kažu da nam je u proseku potrebno od sedam od devet sati neisprekidanog noćnog sna, kako bi naš organizam pravilno funkcionisao.

Pročitajte još: Peršun i korijander: Upotreba, ukus i zdravstvene benificije

Ipak, sve je više nas koji spavamo kraće, a čest problem je i nesanica. Mnogo je saveta kako da osiguramo kvalitetan san, a jedan od najboljih (i nazdravijih!) je svakako i promena režima ishrane.

Saznajte koje su namirnice ključne za dobar san.

Bademi

Ovo orašasto voće puno je nutrijenata neophodnih za pravilno funkcionisanje celog organizma. Pored fosfora, riboflavina, vlakana, mononezasićenih masti i antioksidanasa, bademi sadrže i mangan. Redovnim konzumiranjem ovih orašastih plodova, umanjujemo rizik od određenih hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2 kao i srčanih oboljenja. Bademi su i sjajan izvor melatonina, hormona koji reguliše unutrašnji sat i signalizira telu kada da se priprema za spavanje. Uz sve to, sadrže i magnezijum, koji poboljšava kvalitet sna, te se naročito preporučuje osobama koje pate od nesanice.

Foto: Deposit

Ćuretina

Kivi
Kivi je voćka s veoma malo kalorija, a mnogo zdravstvenih benefita. Bogat je vitaminima C i K, poboljšava rad organa za varenje, uklanja upale i smanjuje nivo holesterola u krvi. Prema studijama, kivi takođe utiče na poboljšanje kvaliteta sna, pa se zato preporučuje kao obrok pred spavanje.

Bogata proteinima, ćuretina sadrži i mnogobrojne vitamine i minerale, kao što su fosfor i selen. Takođe, ćureće meso sadrži triptofan – amino-kiselinu koja podstiče proizvodnju melatonina.

Čaj od kamilice

Pored toga što sadrži flavone, antioksidanse koji ublažavaju upalne procese (oni dovode do nekih vrsta kancera i srčanih oboljenja), čaj od kamilice unapređuje rad imunog sistema, smiruje nervni sistem i uklanja depresiju i anksioznost. Uz sve to, ovaj napitak sadrži apigenin – antioksidast koji izaziva pospanost i uklanja nesanicu.

Pročitajte još: Pomorandža sprečava upalu grla, štiti zube, a maska od nje čini čudo za lice

Foto: Deposit

Sok od višnje

Jedna čaša soka od višnje sadrži 17% više kalcijuma nego što je preporučen dnevni unos za žene. Ovaj sok bogat je antioksidansima, a pokazao se delotvornim i kod nesanice, jer je bogat i melatoninom. Naravno, podrazumeva se da konzumirate prirodni sok od višanja, bez dodatog šećera i konzervanasa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.