· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Prevaziđite ANKSIOZNOST pomoću ovih saveta

Nekada je svi osetimo

1595406220_woman-in-gray-tank-top-while-sitting-on-bed-3807733.jpg
Foto: Pexels

Anksioznost je fizički i emocionalni odgovor na opasnost. Često se javlja zbog malih stvari, veoma lako je izgubiti kontrolu zbog nje.

Pročitajte još: Produžite svoj životni vek: Kako podići dobar holesterol?

Ovi saveti mogu vam pomoći da je pobedite, ali i da se opustite i zabavite.

1. Zastanite i nasmejte se
Ostavite sve šta radite, stanite i nasmejte se. Istraživanja su pokazala da smeh smanjuje nivo stresa i čini vas manje anksioznim. 

Foto: Pexels

2. Započnite terapiju bojama
Terapija bojama je odličan način da rešite problem anksioznosti. Možete je sprovesti na svojoj odeći, ili obojiti zid određenom bojom ili bojama, poput nijansi blave, ljubičaste ili zelene. Ovu terapiju je lako sprovesti kada vidite koja boja prija vašim očima. 

3. Slušajte muziku koju volite
Slušanje muzike svakog dana može da vam pomogne da prevaziđete anksioznost i da poboljšate svoje zdravlje. Neka vam raspoloženje napravi plejlistu. Zbog ovoga nije loše uvek imati slušalice kod sebe – tako nećete smetati drugima, a kad osetite da se anksioznost povećava, samo uključite muziku i isključite se potpuno iz svega.

4. Isključite se u potpunosti
Isključite sve spravice za komunikaciju, privucite stolicu, podignite noge na nju i ne radite ništa. Provedite to vreme mudro – to znači da ne treba da gledate TV, ne koristite telefon, tablet i druge uređaje. Napravite opuštajuću kupku ili aromaterapiju. 

Foto: Pexels

5. Meditirajte
Naučnici su otkrili da meditiranje povećava količinu sive materije u mozgu, što olakšava borbu sa stresom. Takođe su testirali efekte meditacije na stres i anksioznost, i svaki put je ishod bio pozitivan. Možete i da praktikujete jogu kod kuće, koja predstavlja kombinaciju fizičkog naprezanja, meditacije i vežbi disanja koje smanjuju anksioznost.

6. Omega-3 masne kiseline i B vitamini
Anksioznost utiče na naš um i telo – zbog toga bi oporavak trebao da uključi i jedno i drugo. Da biste svom telu i umu obezbedili neophodne hranljive materije, treba da jedete hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama i B vitaminima.

Pročitajte još: Šolja ovog napitka ima više antioksidanasa od malna!

Studije su pokazale da je vitamin B zaslužan za dobro mentalno zdravlje, a da omega-3 masne kiseline mogu da smanje simptome depresije i anksioznosti. Osim toga, treba smanjiti unos šećera, procesuirane hrane i kofeina jer će to rezultirati boljim psihičkim stanjem i lakšom borbom protiv stresa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.