Oglas
· · Komentari: 0
OSNOVNE INFORMACIJE

Nemojte odmah PANIČITI na prvu kijavicu! Evo kako da razlikujete prehladu od ALERGIJA

Upoznajte se pažljivo sa simptomima da bi znali da ih razlikujete

1607729226_Depositphotos_428457484_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos
Oglas

S obzirom da prehlada i alergija imaju iste simptome, možda će vam nekada biti teško razlikujete ta dva stanja. Jedan od načina da prepoznate zbog čega se osećate loše je da obratite pažnju na simptome koje oni ne dele.

Pročitajte još: Napitak za dobar dan: Kako da napravite kombinaciju koja čuva zdravlje i podiže energiju!

Prehlada izaziva umor i bolove u mišićima, upaljeno grlo i najčešće groznicu. Sa druge strane, alergijska reakcija izaziva svrab očiju, bol u mokraćnim kanalima, kijavicu i osip na koži.

Pročitajte još: Kako da se nivo HOLESTEROLA reguliše na prirodan način?

Godišnje doba može biti zakođe uzrok simptoma. Verovatnije je da ćete se prehladiti tokom jesenjih i zimskih meseci, mada je moguće dobiti prehladu i u proleće i leto.

Jedan prepoznatljiv znak alergije, posebno kod dece, naziva se „alergijski pozdrav“. Decu koja imaju alergije svrbi nos, koji često trljaju pokretom ruke prema gore koji izgleda kao pozdrav. Godišnje doba može biti zakođe uzrok simptoma. Verovatnije je da ćete se prehladiti tokom jesenjih i zimskih meseci, mada je moguće dobiti prehladu i u proleće i leto.

Testovi na alergene
Za dijagnozu alergija mogu se koristiti razni testovi. Test na koži se može koristiti za utvrđivanje izazivača alergije. Ponekad primarni lekari ili specijalisti za alergije takođe mogu da koriste testove krvi za dijagnozu alergija u zavisnosti od vaše starosti i drugih zdravstvenih stanja.

Pročitajte još: Da li ste znali koja je idealna PAUZA između obroka i treninga?

Drugi način da se utvrdi da li imate alergiju ili prehladu je trajanje simptoma. Prehlada se najčešće rešava ili ublažava u periodu od nedelju dana ili malo više. Alergije neće nestati ako se ne lečite ili ne uklonite “okidač”. Sezonski alergeni obično uzrokuju simptome koji traju dve ili tri nedelje.

Pročitajte još: Kako da se jednostavnim vežbama REŠITE PODBRADKA ( VIDEO)

Dijagnostikovanje prehlade i alergija

Ne morate da se obratite lekaru zbog prehlade, ali ako zakažete pregled, simptomi će vam verovatno biti dovoljni da potvrde dijagnozu. Ako vaš lekar misli da imate bakterijsku infekciju kao što je upala u grlu ili upala pluća, možda će vam biti potrebni drugi testovi kao što su bris grla ili rendgen grudnog koša. U slučaju alergija, možda ćete morati da posetite lekara primarne zdravstvene zaštite, doktora za uho-nos-grlo ili alergologa. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas