· · Komentari: 0
ZIMA

NIKAKO nemojte spavati sa uključenim grejanjem, jer to je za kožu P-A-K-A-O

Stručnjaci su ispričali kako je centralno grejanje jedan od najvećih činioca koji doprinosi suvoj koži tokom zimskih meseci.

1606128312_Depositphotos_378997450_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Čim se temperature spuste i padnu oko nule, sve što želimo je da uključimo grejanje da bude toplo, "ušuškamo" se ispod pokrivača i tako ostanemo sve do povratka prolećnih temperatura. Ipak, koliko god ovakav scenario zvučao ugodno, grejani prostori mogu da ostave negativne posledice na koži, posebno ako spavamo u prostoriji s uključenim grejanjem. 

Naime, prema rečima stručnjaka, centralno grejanje jedan je od najvećih činioca koji doprinosi suvoj koži tokom zimskih meseci. 

- Sa sezonom se menjaju naše navike, što uzrokuje promene na koži. Uz manje vežbanja i nezdravu ishranu, izloženi smo i grejanim prostorima, a upravo grejanje može isušiti kožu. Što je van hladnije, to je situacija lošija, tvrde stručnjaci. 

Pročitajte još: Da li ugrožavate zdravlje modnim trendovima?

Grejanje smanjuje nivo vlage u vazduhu, zbog čega koža postaje suva i zategnuta. To je posebno problematično kad koža već vodi bitku sa stanjima poput psorijaze ili ekcema. Znakovi da je koža presuva su kad je pregruba na dodir, ljuštenje kože ili perutanje. 

Problem su i prevelike razlike između grejanih prostora i spoljne temperature. Kako objašnjavaju stručnjaci, zbog prevelikih razlika, dolazi do širenja krvnih žila, zbog čega se mogu pogoršati postojeća stanja poput crvenila i akni. Da bi se problemi umanjili, stručnjaci preporučuju isključivanje ili smanjivanje grejanja tokom noći jer će se tako ublažiti suvoća kože. 

Pročitajte još: Ovako se najednostavnije lepota održava na prirodan način

Takođe, dobra je ideja da se koristi ovlaživač vazduha, posebno tokom zime kad je vazduh izrazito suv. On pomaže da se reguliše nivo vlage u vazduhu. Koži možete pomoći tako i da izbegavate izlaganje kože vrlo vrućoj ili jako hladnoj vodi - tuširanje neka bude kraće i u mlakoj vodi, dok kupka može biti u nešto toplijoj vodi, kako biste se opustili, a kožu tako možete nahraniti i hranljivim uljima za kupanje.

Na kraju, ne zaboravite kreme za lice i za telo - jako guste kreme odličan su odabir tokom zime. Neki ih izbegavaju jer ostavljaju masan trag i jer teže upijaju, ali dobar su odabir jer pomažu nezi i hidriraju kožu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.