Oglas
· · Komentari: 0
SEZONSKO VOĆE

Da li je zdravije BELO ili CRNO GROŽĐE? Nisu podjednako bogati vitaminima i mineralima

Koje grožđe vi više volite?

1628580519_grapes-6496781_1920.jpg
foto: Piksabej
Oglas

Sezona grožđa uveliko je počela, kako belog tako i crnog. Iako je ono jedno od omiljenijeg letnjeg voća, retki su oni koji podjednako vole i crno i belo grožđe.

Bez obzira što pripadaju istoj vrsti, crno i belo grožđe se ne razlikuju samo u boji, već i u svom sastavu, odnosno nutritivnim vrednostima.

Stoga, važno je odgovoriti na pitanje koje je grožđe zdravije.

Pročitajte još: Sprečava ALERGIJE i KAŠALJ, a ubrzava METABOLIZAM: Napravite sami ovaj SIRUP od 3 SASTOJKA (RECEPT)

Oni koji jedu i jedno i drugo grožđe, primetili su da je kožica kod crnog grožđa dosta deblja u odnosu na kožicu kod belog.

To je zbog toga što ona obiluje fenolnim materijama koje crnom grožđu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje.

Kožica crnog grožđa sadrži i polifenole rezveratrole, antocijane, katehine i kvercetine - antioksidanse koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor.

Oni čak čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca, a sprečavaju i zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol.

Za rezveratrol je dokazano da pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući rizik od moždanog udara.

foto: Piksabej

Crno grožđe bi trebalo jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6, kao i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa.

Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

Kada kupujete crno grožđe obratite pažnju na sledeće - ono treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smeju da ispadaju.

Belo grožđe je u mnogo čemu slično crnom, ali ima i razlike

Belo i crno grožđe imaju približno istu energetsku vrednost, što znači oko 20% šećera, ali je u odnosu na crno grožđe ono siromašno fenolima.

Takođem belo grožđe nije preterano bogato ni kalijumom i kalcijumom kao što je to slučaj s crnim grožđem.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas