Oglas
· · Komentari: 0
ishrana

NJihova uloga je važna za naš organizam: Kako nadoknaditi NEDOSTATAK ELEKTROLITA

Verovatno već znate za to da prilikom fizičke aktivnosti treba da se vodi računa o elektrolitima i da njihov gubitak treba nadoknaditi odmah po završetku treninga ili naprezanja.

1602071526_Depositphotos_11215036_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Oni se u organizmu brinu da naše telo ima dovoljno hidratacije, a pomažu i pri drugim važnim organskim procesima koji su bitan deo našeg sveopšteg zdravlja.

Šta su zapravo elektroliti i koliko je važna njihova uloga u našem organizmu? Oni su supstance koje omogućavaju pravilnu preraspodelu vode i regulišu normalno odvijanje biohemijskih procesa u ćelijama i van njih. NJihov deficit može da dovede do raznih poremećaja, pre svega dehidratacije, grčeva u mišićima, nepravilnog rada srca i drugih. Najpoznatiji su natrijum i kalijum, a tu su još hlorid, fosfor, kalcijum, magnezijum… Oni se gube znojenjem koje dolaze od intenzivne fizičke aktivnosti, a da biste nadoknadili njihovu neophodnu količinu u organizmu, možete konzumirati neke od narednih namirnica i pića.

Pročitajte još: Budite se UMORNI? Ove navike vam OMETAJU SAN

Banane

Foto: Pixabay

Banane su odličan izvor elektrolita jer su veoma bogate kalijumom. Jedna banana u proseku sadrži oko 16% preporučene dnevne količine kalijuma, a može se jesti u kombinaciji sa puterom od kikirikija za dodatne proteine, ili se ubaciti u ovsenu kašu za dodatak vlakana.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi bogati su kalcijumom i natrijumom, a to se posebno odnosi na mleko i razne vrste sireva. NJih svakako treba konzumirati redovno, a ovo je samo dodatna potvrda toga. Kalcijum se takođe nalazi i u pasulju, soji, bademima, tahiniju…

Belo meso i živina

Kada se spoje ova dva, najlogičnije preporuke su piletina i ćuretina. Kada je u pitanju belo ćureće meso, znamo da je nemasno, a sadrži i veliku količinu kalijuma i oko pola preporučene dnevne doze natrijuma u samo 100 grama.

Pročitajte još: Nije uvek zdrav! Evo kada NE SMETE da konzumirate ĐUMBIR

Avokado

Foto: Pixabay

Znamo da se avokado najviše provlači kao nešto što je u trendu, ali on svakako predstavlja zdravu namirnicu i može vam pomoći da povratite elektrolite, naročito kalijum. Jedan prosečan avokado ima oko petine preporučenog dnevnog unosa, a možete ga pojesti na tostu sa dodatkom nekog sira za još jači efekat.

Vode sa dodatkom elektrolita

Nismo zaboravili ni ovu mogućnost, ali kod nje morate biti vrlo obazrivi. Postoje razne varijante ovakvih pića i neka od njih su prepuna šećera, tako da nisu preporučljiva. Proverite šta piše na etiketi i pijte ih isključivo nakon veće fizičke aktivnosti jer tako i te kako mogu da posluže svojoj svrsi, ali samo bez preterivanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas