· · Komentari: 0
Svetska premijera

Nova "opel moka", potpuno digitalizovana, sama vozi kroz saobraćajnu gužvu! (FOTO/VIDEO)

Namačka kompanija sa ovim modelom pokazala u kom pravcu će ići automobilska industrija

1593003398_12-Opel-Mokka-e-512273.jpg
Foto:"Opel"

Čarobnjaci iz Riselshajma su ponovo pokazali zašto se tamošnji razvojni centar smatra jednim od najboljih u automobilskoj industriji sveta. "Opel" je predstavio novu "moku", krosover, SUV vozilo od kojeg, kako tvrde u ovom nemačkom gigantu, u ovoj industriji ništa više neće biti isto!

"Opel moka" je predstavljena sa električnim motorom, dakle bez emisije štetnih gasova će krenuti u osvajanje tržišta, sa snažnim motorom koji uz izuzetan obrtni moment garantuje i puno zabave u vožnji.Potpuno je digitalizovana, ima veoma upečatljiv izgled, vozačeva pozicija je visoka, a samo vozilo je krcato najnovijim tehničkim rešenjima, sistemima za asistenciju vozaču, bezbedonosnim sistemima... 

Foto:"Opel"

- Nova "moka" je model koji će potpuno izmeniti percepciju našeg brenda. Ona pokazuje kako će izgledati naša vozila u budućnosti i koje će vrednosti "Opel" promovisati - kaže Mihael Lohšeler šef "Opela" - Ovo je prvi "Opel" koji je od samog starta potpuno električan.

Iako je međuosovinsko rastojanje sada veće za 2,0 milimetara, nova "moka" je 12,5 cm kraža od prethodne.Ali,ima sasvim dosta mesta za pet putnika kojima sleduje i prtljažni  prostor od 350 litara.

Pročitajte još:Digitalni kokpit šlag na torti novog "pežoa 308"

Sa dužinom od 4,5 metara "moka" će se i u gradu, prilikom manevrisanja, snalaziti kao riba u vodi. Dizajn pokazuje i prvu primenu novog pravca "opel vizora".Unutrašnjost vozila je totalno izmenjena u odnosu na prethodni model, Sve je digitalizovano, veliki ekrani su tako uklopljeni da vozaču ni malo ne ometaju usredsređenost na drum.


Inovativna tehnologija je našla svoj novi dom na točkovima.To uključuje napredne sisteme AAC (napredni sistem kruz kontrole), stani/kreni funkciju, koja može znatno da olakša život vozaču u saobraćajnoj gužvi. Jednostavno rečeno auto sam vozi kroz saobraćajni špic kada vozač ne mora da koristi komande gasa, kočnice. "Moka" ima i sistem koji vozilo u toku vožnje, automatski vraća u željenu kolovoznu traku. Svetla su poslednja reč tehnike. Takozvana "inteligentna Matriks LED svetla imaju čak 14 elemenata i adaptivna su. To znači da vi izaberete duga svetla a ona se automatski obaraju kada naiđe vozilo, pešak iz suprotnog pravca. "Moka" prepoznaje i čita saobraćajne znakove, ima još sijaset sistema, a tu je i kamera od 180 stepeni "panoramska" koja je takođe dostupna u ovom modelu.

Pročitajte još:"Ferari 125 S" je verovatno najskuplji automobil na svetu (Foto/Video)

"Moka" je napravljena na novoj CMP platformi koja je veoma efikasna, lakša (ušteda je 120 kg u odnosu na prethodnu) sa čak 30 odsto "krućom" torzijom. Jednostavno rečeno: ova platforma omogućava znatnu uštedu u energiji, a pri tome doprinosi agilnijoj, zabavnijoj vožnji.

Foto:"Opel"

Elektromotor isporučuje 136 KS i 260 nm obrtnog momenta. Postoje tri modela vožnje "eko", "normal" i "sport". Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 150 km na čas. Sa punom baterijom od 50 kWč "moka" može da pređe 322 kilometra. Da bi se baterija napunila do 80 odsto kapaciteta potrebno je 30 minuta na brzom punjaču od 100 Kwč. "Moka" može da se puni na brzim punjačima, zidnim punjačima i običnoj, kućnoj utičnici.

Početak prodaje zakazan je  za kraj ovog leta kada će se znati i cena.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.