· · Komentari: 0
ISHRANA

Obradujte organizam posle praznika i jedite MAGIČNO povrće

Ukoliko želite da pomognete telu da se "očisti" od teške i masne zimske hrane, jedite što više zelja.

1619766022_Depositphotos_359613848_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Ovi krupni zeleni listovi su odlična hrana za detoksikaciju, jer sadrže materije koje su moćni diuretici. Osim toga, ono snabdeva telo važnim hranljivim materijama kao što su gvožđe, magnezijum, male količine kalijuma, kalcijuma i neverovatne količine vitamina A i C, koji pomažu telu da se oporavi od duge zime i loših navika u ishrani.

Pročitajte još: Ova NEVEROVATNA NAMIRNICA jača kosti, pomaže protiv opekotina, a dobra je i u lečenju hemoroida

Zelje je i moćan prirodni laksativ, što će da pomogne da lakše i učestalije praznite creva.

Sprečava kandidu
Manje je poznato da je zelje prirodan izvor laktobacila, korisne bakterije koja ograničava razmnožavanje kandide.

Obilje zelja u ishrani pozitivno utiče na srce, raspoloženje, imunitet, kao i na izgradnju kostiju i rad mišića.

Dobro za srce, imunitet, kosti, raspoloženje

Primenjeno spolja, kao obloga, ublažava opekotine i žuljeve, a čaj napravljen od korena zelja povoljno deluje na osetljivu sluzokožu želuca. Koren sadrži i taninsku kiselinu koja pogodno utiče na regulisanje krvnog pritiska i druge kardiovaskularne probleme.

Pročitajte još: LEŠNIK: Najbolji saveznik za gubitak KILOGRAMA i jačanje zdravlja, ali SAMO u ovim količinama

U narodnoj medicini zelje se već vekovima koristi kao lekovito sredstvo kod dijabetesa, oboljenja jetre i žuči i protiv gojaznosti. Iako "otvara" apetit, zelje poboljšava varenje i pomaže ubrzavanje metabolizma.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.