· · Komentari: 0
PANIKA

Obratite pažnju: U vašem telu možda živi parazit za kog ni ne znate dok bolest ne uznapreduje

Prvi znak je loš apetit, natečene oči, svrab u nosu ili očima, glavobolja, proširene zenice.

Depositphotos_209116888_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Simptomi parazita uglavnom su jasni, ali mogu biti i prikriveni sve dok bolest ne uznapreduje. Prvi znak je loš apetit, natečene oči, uznemirenost, svrab u nosu ili očima, glavobolja, proširene zenice, zatvor, dijareja.

Pročitajte još: Neurolozi upozoravaju: Glava boli i od analgetika

Pantljičara je najčešći oblik parazita koji napada ljudski organizam. Reč je o pljosnatim crvima čije odrasle jedinke izazivaju i teška oboljenja. Komplikacija je svakako sposobnost ovog parazita da se širi iz stomaka i može da napadne oči pa čak i mozak. Pantljičara može da se nastani i u jetri, gde izazi ozbiljna oštećenja.

Pantljičara je najčešći oblik parazita koji nas napada

Drugi najčešći parazit je takozvani veliki metilj. Reč je o pljosnatom crvu koji napada žučne kanale i žučnu kesu, nekada i pluća, pa i krvne sudove čoveka. Izaziva začepljenje žučnih odvoda i jetre.

SAVETI

Seme tikve

- Semenke tikve su jedna od moćnih namirnica za sprečavanje i eliminisanje crevnih parazita. Grickajte ih sirove, svakog jutra na prazan želudac i u toku dana. A možete da pripremite i napitak od 50 grama usitnjenih semenki tikve sa čašom vode. Ovaj napitak možete zasladiti. Još jedna opcija je da semenke tikve sameljete i da ih kao začin dodajete u svako jelo.

Foto: Depozito

Beli luk

Beli luk ima antibakterijska i protivgljivična svojstva, jer je sposoban da uništi više od 20 vrsta bakterija i 60 vrsta gljivica. Beli luk sadrži jedinjenja alicin i ajoen, koja pomažu u ubijanju parazita i glista.

Ananas u ishrani

Ako smatrate da u crevima gajite parazite, možete redovnije uključiti ananas u svoju ishranu. Pomaže razgradnju proteina, što je i razlog zašto je pođednako efikasan u borbi protiv pantljičara i glista. Nekoliko komadića sirovog ananasa dnevno biće dovoljno.

Moć kokosa

Lišće kokosa efikasno ubija parazite jer sadrži laurinsku kiselinu, koju telo koristi za izbacivanje parazita. Ako je u pitanju samo problem sa pantljičarom, možete kombinovati sok od kokosa. Savetuje se da se ne jede ništa najmanje četiri sata po konzumiranju kokosa kako bi se postigli najbolji rezultati.

Dečje gliste
U mnoštvu crevnih parazita koji mogu da nasele digestivni sistem deteta najčešće su takozvane dečje gliste, koje mogu da izazovu ozbiljnije probleme. Da bi se dete inficiralo ovom vrstom parazita, nisu potrebni posebni uslovi, kao ni direktan kontakt sa životinjama. Dovoljne su prljave ruke, ili igra u pesku gde borave kućni ljubimci.

Sok brusnice

Sok od sirove brusnice u stanju je da poboljša odbranu protiv parazita. Redovno konzumiranje ovog soka pospešuje kiselost u crevima, što pomaže u njihovom eliminisanju. Iako je sirovi sok od brusnice veoma kiseo, važno je imati na umu da ne bi trebalo koristiti šećer kako bi se zasladio. Ovo će učiniti da sok od brusnice bude manje efikasan, jer parazitima treba šećer kako bi preživeli.

Sok rena

Ren se efikasno bori protiv parazita. Da biste dobili dobre rezultate, uvek koristite svež ren i narendajte ga da možete da iscedite dovoljno soka. Možete dodati kašiku svežeg rena u supu.

Pročitajte još: Nikada nemojte spavati nakon obroka, jer se u vašem organizmu stvaraju OTROVI

Snaga pelina

Ova ukrasna biljka efikasna je u borbi protiv parazita, jer sadrži sastojak koji se zove absint. Ova materija daje pelinu sposobnost da se pokaže efikasnim u toj borbi. Možete uzimati pelin pripremljen kao čaj, kao tinkturu ili etarsko ulje.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.