· · Komentari: 0
NAPREDNO

OD LUDE IDEJE DO STVARNOSTI: Počela upotreba INTERNETA IZ BALONA, a evo kako sve funkcioniše (FOTO)

Različita su razmišljanja o načinima na koji bi mogao da se omogući pristup internetu na područjima koja su trenutno slabo ili nikako pokrivena signalom. U poslednje vreme, sve se češće priča o satelitskom internetu.

1598180526_Untitled8.jpg
Foto: Printskrin / Tviter / Gazette Review

„SpaceX“ već je poslao nekoliko stotina od planiranih više od 30.000 malih satelita Starlink koji bi ljudima na Zemlji trebalo da omoguće pristup mreži tamo gde je trenutno nema.

Pročitajte još: Da li bolujete od NOMOFOBIJE, a da niste ni svesni da IMATE OVU DIJAGNOZU?

Zbog toga je „Google X“ ekipa (koji je sada deo Alfabeta) pre 7 godina imala, kako su naglasili na svojoj stranici, „ludu ideju“ o korišćenju internetskih balona opremljenih antenama koji bi mogli da služe kao mobilne bazne stanice.

U taj projekat „Loon“, kako su ga nazvali, uložili su velike resurse i puno vremena, ali sve se isplatilo jer je prošle nedelje započela prva komercijalna primena takvog balonskog interneta u Keniji.

Baloni bi signalom trebalo da pokrivaju područje od oko 50.000 kvadratnih kilometara. Prosečna brzina interneta iznosi 18.9 Mbps (download) i 4,74 Mbps (upload), uz latenciju (kašnjenje) od 19 ms.

Pročitajte još: Korisnicima svanulo! NETFLIX testira nove opcije koje će OLAKŠATI ŽIVOT

Kako su naglasili na službenom blogu, tokom testiranja je oko 35.000 osoba koristilo njihov balonski internet, a da to nisu ni znali. Internet servis baziran na balonima pokazao se i više nego dobar za usluge poput glasovnih i video poziva, društvenih mreža, surfovanja internetom itd.

Testiranja su počela još pre pandemije, a situacija sa širenjem korona virusa samo je ubrzala razvoj i implementaciju servisa. Baloni lete u stratosferi na visinama između 18 i 25 km, gde su vetrovi slabiji, a upravo se strujanje vetra koristi za kretanje balona.

Pročitajte još: ODZVONILO laptopovima! Evo koji proizvođač se povlači sa tržišta PRENOSIVIH RAČUNARA

Kako bi se pravilno rasporedili za pokrivanje najvećeg mogućeg područja, koriste se sistemi veštačke inteligencije. Baloni mogu nekoliko meseci da budu u vazduhu, nakon čega se vraćaju na zemlju, a zamenjuju ih novi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.