Oglas
· · Komentari: 0
AUTIZAM

Doktorka Milijana: "Od OPAKOG poremećaja češće obolevaju DEČACI, ja to NISAM primetila kod MOG SINA"

Postoje poremećaji o kojima se nerado priča, od kojih se ne umire, ali sa kojima se teško živi. Takav je autizam.

1597057874_Depositphotos_181411220_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Iako je osobama sa autizmom, osim podrške bližnjih, neophodna i apsolutna pomoć stručnjaka, situacija na terenu je drugačija. Broj stručnjaka u državnim institucijama sveden je na minimum, a nema ni dovoljno adekvatnih socijalnih ustanova u kojima bi osobe sa autizmom bile zbrinute.

Pročitajte još: Ovde suncobran i ležaljke NE PLAĆATE, hrane ima KOLIKO ŽELITE, a za decu je sve BESPLATNO (FOTO)

- Autizam spada u najteže razvojne poremećaje, u šta sam se i lično uverila jer imam sina Janka od 40 godina. Poremećaj nastaje do 36. meseca nakon rođenja i traje celog života. Roditelji bi ovo trebalo da upamte, jer ja to, nažalost, nisam znala kada je moj sin bio mali - kaže neuropsihijatar i specijalista psihijatrije razvojnog doba dr Milijana Selaković.

Uzrok je nepoznat
Smatra se da nastaje kao posledica interakcije genetičkih i sredinskih faktora. Međutim, nije pronađen gen ili grupa gena koja može da se smatra uzročnikom autizma.
Autizam je danas češći nego pre pola veka!

Autizam je danas učestaliji je i više prisutan.  Sedamdesetih godina prošlog veka jedan slučaj javljao se na deset hiljada osoba. Već početkom ovog milenijuma, jedan oboleli je beležen na 2.500 osoba, da bi se četiri godine kasnije ovaj odnos drastično smanjio. Jedan oboleli se javljao na 166 osoba, a danas na 68.

Češće obolevaju dečaci od devojčica.

Pročitajte još: Danski način vaspitanja je IDEALAN U SVETU, a metod za koji smo ubeđeni da je ISPRAVAN, oni smatraju ZBUNJUJUĆIM

Dijagnoze su uspostavljane kod dece i mladih od tri do sedamnaest godina. Upozorava podatak da su autizmu podložnija muška deca.

Najvažnije je rana dijagnoza Foto: Depozit

- Od presudnog značaja je pravovremena dijagnostika, a to znači da bi roditelji trebalo da, čim primete neko odstupanje u razvoju, potraže pomoć stručnjaka - ističe dr Milijana Selaković.

Autizam treba otkriti do treće godine.

Optimalan period za dijagnostikovanje je od godinu do tri godine. Ukoliko roditelji primete da dete sa 18 meseci ne govori, nema nijednu reč u funkciji, ne odaziva se na ime, nema pogled oči u oči, izoluje se, treba hitno da se obrate pedijatru. Rana dijagnostika i rana intervencija su izuzetno važne, jer samo na taj način može da dođe do napretka i razvoja u gornjim granicama funkcionisanja svakog deteta pojedinačno.

Pročitajte još: Zašto se deca GOJE najviše LETI? Evo odgovora!

Kod nas se danas mogu pravovremeno dijagnostikovati osobe sa autizmom, ali na nivou cele zemlje postoji samo jedan centar sa adekvatnim timom obučenim za rad sa njima.

- Nažalost, zbog sve većeg broja dece sa ranim razvojnim poremećajima, ovaj centar nema dovoljno kapaciteta da na pravi način sprovodi rehabilitaciju. Za ovaj problem ne postoji sistemsko rešenje - kaže dr Selakovič.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas