Oglas
· · Komentari: 0
KARCINOM

Od ove bolesti se svakodnevno RAZBOLI 4 i UMRE jedna Srpkinja, a IZLEČIVA je u 99% slučajeva!

Prema poražavajućim podacima, Srbija se nalazi na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a na četvrtom po stopi obolevanja.

1612183872_Depositphotos_44402397_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Tome svakako doprinosi krhko znanje o ovoj oblasti kod žena, što predstavlja jednu od većih prepreka u pristupanju prevenciji, pa i prepoznavanju simptoma bolesti.

Pročitajte još: Niste zadovoljni kilažom i malo se krećete? Saveti za početak gubljenja kilograma

Dr Anja Pikula Foto: Privatna arhiva

O čemu se najmanje zna kada je u pitanju rak grlića materice, objašnjava nam dr Anja Pikula, ginekolog, specijalista za bolesti donjeg genitalnog trakta.

Ranije su oboljevale žene od 70, a sada od 45 godina!

I danas nije sigurno koliko je vremena potrebno da normalne ćelije epitela grlića pređu u ćelije raka. Negde su u pitanju decenije, a negde vrlo kratak vremenski period.

- Starosna granica obolevanja se poslednjih nekoliko godina pomera ka sve mlađem uzrastu. Ranije je to bila populacija žena od 70-75. godine, sada je između 45-65, a neretko se javlja i u ranim 30-im godinama - kaže doktorka Pikula.

Pročitajte još: Prvi u regionu, a treći u Evropi: Naši doktori ugradili KIŠOBRANČIĆ u SRCE!

U 99% slučajeva izlečiv
Karcinom grlića materice je, iako još predstavlja jednu od najvećih svetskih pošasti u reproduktivnom i opštem zdravlju žena, jedan od najproučavanijih i najdostupnijih za identifikaciju u ranim stadijumima. Tada je u gotovo 99 odsto slučajeva izlečiv.

Koji su prvi, često zanemareni, pokazatelji postojanja bolesti?

Prvi simptom je nedefinisan bol u stomaku.

- Jedni od prvih simptoma već prisutne bolesti su krvarenje prilikom seksualnog kontakta, intermenstrualno krvarenje, sukrvičav iscedak neprijatnog mirisa, ili  nedefinisan pritisak ili bol u donjem delu trbuha.

Nedefinisan bol je znak za upozorenje Foto: Depozit

Najčešće se ovim simptomima ne pridaje veliki značaj, iako mogu biti jedan od alarma za odlazak ginekologu, što se obično događa tek kada prođe nekoliko godina od prethodnog pregleda - ističe doktorka.

Pročitajte još: Vreme je za nove odluke: GODINU ZAPOČNITE VEŽBAMA sa trenerom Marijom (VIDEO)

Doktorka podseća da prvi ginekološki pregled mlade žene-devojke trebalo bi da urade u prvoj godini nakon stupanja u seksualni odnos. Pregled podrazumeva razgovor sa ginekologom i uzimanje PA brisa. Na našem području, sa ovdašnjim stepenom zdravstvene prosvećenosti, ovakav pregled treba raditi jednom godišnje.

Svaki dan se razbole četiri žene.
Šta je PA bris?
Postoji pet grupa PA razmaza. Pod uredan spadaju prva i druga grupa, dok treća "a" i treća "b" već predstavljaju sumnju i identifikaciju izmenjenih ćelija epitela grlića, na postojanje premaligne ili rane maligne promene u epitelu.

U Srbiji se svakodnevno razbole četiri, a umre jedna žena, što bi na godišnjem nivou značilo oko 450 umrlih i 1400 novoobolelih.

Zašto smo drugi u Evopi po smrtnosti od karcinoma?

Šta utiče na to da je Srbija i na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a na četvrtom po stopi obolevanja?

- Slaba zdravstvena prosvećenost, osiromašeno stanovištvo, a sada imamo i pandemiju koja je umnogome poremetila način rada zdravstvenih ustanova i tretiranja pacijentkinja, praktično zaustavivši organizovani, ali i oportuni skrining. Doduše, postoje i ustanove kao što je Klinika "Narodni front" koje, iako su delom radile u tzv. kovid sistemu, nisu prekidale sa dijagnostikom i terapijom premalignih i malignih bolesti čak ni za vreme vanrednog stanja - kaže dr Pikula.

Pročitajte još: Da li imate STOMAČIĆ ili BOKOVE? Višak kilograma najavljuje bolest

U podizanju svesti popularije su naročito veliku ulogu odigrale društvene mreže, kao i mediji, gde se na vrlo jednostavan, kreativan način popularizuje značaj reproduktivnog zdravlja žena.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas