· · Komentari: 0
PRAZNOVANJE

Od svečane parade do Uranka i roštiljanja: Ovako se nekada slavio 1. maj (VIDEO)

Počelo je krvavim borbama za dostojanstvo i prava radnika, a danas Prvi maj podrazumeva planove o produženom vikendu i roštiljanju.

1619443074_Depositphotos_222472804_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Međunarodni praznik rada ili Prvi maj, takođe i Praznik rada i Majski dan u pojedinim zemljama, je praznik kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta iskazuju opštu solidarnost radništva i obeležavaju sećanje na dostignuća radničkog pokreta, odnosno žrtve koje su pripadnici radničkog pokreta podneli kako bi se izborili za veća radna prava.

Prvi maj je proglašen međunarodnim praznikom rada sa namerom obeležavanja sećanja na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine, održane u Čikagu.

Pročitajte još: Niko se u istoriji Srbije nije zvao kao on: Da li znate o kome je reč?

Dan rada je jedan od najrasprostranjenijih praznika na planeti.

Slavi se u većini zemalja sveta, a Srbi ga proslavljaju na različite načine.

U godini krize izazvane svetskom pandemijom korona virusa, ovaj praznik u većini slučajeva neće biti obeležen na isti način, kao što je to bilo prethodnih godina.

Najveći broj ljudi su Praznik rada u godinama iza nas obeležavali roštiljajući, šetajući, uživajući u prirodi i lepom vremenu sa porodicom i prijateljima ili ispijajući pivo ispred lokalne prodavnice. Ove godine možemo raditi isto to, samo sa užim krugom ljudi.

Pročitajte još: Najstariji crtež na svetu star je 45.000 godina, a ostaćete u čudu kada vidite šta se na njemu nalazi (FOTO)

Prvi maj nekad je bio jedan od najznačajnijih datuma u godini. Bilo je to vreme slavlja i veselja, uranaka i parada...

A kako je to izgledalo nekada...

U velikoj Jugoslaviji, naročito odmah posle Drugog svetskog rata, tradicionalno su se održavale brojne prvomajske parade kojima je radnička klasa demonstrirala jedinstvo svojih zahteva i klasnu solidarnost.

U SFRJ je sve počinjalo sa tradicionalnim prvomajskim urankom uz limenu muziku lokalnog gradskog orkestra. A onda su glavnim ulicama paradirali radnici, seljaci, a predstavljana je i prava poljoprivredna mašinerija.

Pročitajte još: Da li znate koja je knjiga bila prvi BESTSELER, a nije Biblija?

Evo kako je to nekada izgledalo:

Kao odgovor sistema, usledila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava. Ishod je bio da su sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni na smrt.

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. maja održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi.

Pročitajte još: Ovi momci su na pivskim flašama odsvirali svetski hit! (VIDEO)

Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu. Prvomajske proslave u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, dve godine kasnije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.