Oglas
· · Komentari: 0
Mosberg MC-1

Odbrambeno oružje za udobno i diskretno celodnevno nošenje (FOTO)

Oružarska kompanija "Mosberg" poznata po robusnim i pouzdanim pamp-ekšn sačmaricama, ponudila je tržištu subkompakt pištolj

mosberg.jpg
mosberg - Foto: Dragan Šaponjić
Oglas

Istini za volju, ovo nije prvo ručno oružje kompanije. Ustvari, "Mosberg" je i počeo proizvodnju upravo pištoljem, tako da je ovo zapravo omaž korenima Kompanije. U periodu od 1920. do 1932. godine proizvodili su jeftin četvorocevni pištolj (poput peperboks sistema) kalibra .22 LR nazvan Brauni, namenjen prvenstveno traperima za humano dostreljivanje povređene divljači u zamkama.

Pročitajte još: Zamišljen je kao kompaktno oružje za celodnevno nošenje, ali filipinski revolver RIA AL 3.1 ipak NIJE MINIJATURAN

Proizvedeno je preko 37.000 komada prodavanih po ceni od pet dolara, što je ekvivalent današnjem iznosu od 60 dolara. Uprkos ceni, to je bio kvalitetno izrađen "pištoljčić", a mnogi preživeli primerci i danas se koriste.

Model za nošenje br.1

Pištolj Mosberg MC-1

Novo oružje iz “Mossberga” svoje ime duguje skraćenici Mosberg Keri Model 1 (model za nošenje br.1). To je moderno koncipiran pištolj koji pripada kategoriji tzv. subkompakt modela. Dimenzije su mu zaista podesne za udobno i diskretno celodnevno nošenje. Dug je 158 mm, visok 110 mm, a na najširem mestu ima 26 mm. Masa praznog pištolja je 530 grama.

Laka provera količine municije, Foto: D. Šaponjić


Model MC-1 je savremeno osmišljeno oružje sa ramom od polimera ojačanog staklenim vlaknima i širinom dovoljnom da prihvati jednoredni okvir za municiju kalibra 9 mm Para. Rukohvat je udobno oblikovan, sa zaobljenim konturama i lepo ispunjava šaku bez obzira na njenu veličinu. U zoni iza okidača sa obe strane nalaze se diskretna suženja, pa to daje subjektivni osećaj da je pištolj čak i uži od stvarnih dimenzija. Sve komande su smeštene sa leve strane, ali najavljeno je da će sledeća serija pištolja dobiti mogućnost da se dugme za oslobađanje okvira prebaci na desnu stranu.

Površinska tekstura rukohvata je na dva mesta ohrapavljena poluobuhvatnim čekiranim segmentima na prednjoj i zadnjoj strani drške. Međutim, to nije donelo značajnije poboljšanje i osećaj sigurnog hvata. Smatram da bi dobro došlo navlačenje tanke gumene obloge koju nude mnogi proizvođači. Između ostalih, odlično univerzalno rešenje ima "Hog" sa slip on grip oblogama različitih formata.

Okviri od providne plastike

Uz oružje dolaze dva okvira kapaciteta 6 i 7 metaka kalibra 9 mm Para. Veći okvir ima produžetak na dnu oblikovan tako da se utopi u konture drške i pruži bolji hvat strelcima sa većom šakom. Telo okvira je izrađeno od providnog polimera, tako da se letimičnim pogledom lako utvrdi količina municije u njima. Donosač metka od plastike jarko narandžaste boje je dobro rešenje, jer se lako uočava čak i kroz otvor za izbacivanje ispaljenih čaura. U uslučaju da navlaka neočekivano ostane u zadnjem položaju, lako može da se utvrdi da li je nestalo municije.
Navlaka i 86 mm duga cev su izrađene od nerđajućeg čelika finiširanog crnim DLC premazom. Izvlakač je širok i istovremeno služi kao indikator metka u cevi. Navlaka ima ureze za repetiranje, a na prednjem delu dobre, borbene nišane sa tri bele tačke. Zahvaljujući modifikovanoj SIG bravi gornja površina je relativno široka i ravna, tako da olakšava nišanjenje i praćenje pokretnih ciljeva.

Okidač kao na Gloku

Veoma dobri nišani, Foto: D. Šaponjić

Pored osnovnog modela, MC-1 se nudi u verziji sa laserskim obeleživačem cilja kompanije "Viridan" koji je ugrađen u polimersko kućište ispred štitnika okidača. Po želji, moguće je dobiti oružje sa dodatnim sigurnosnim sistemom u vidu poprečnog dugmeta kočnice na ramu iza okidača. Ta kočnica se lako angažuje palcem desne ruke, a deaktivira se kažiprstom koji je gurne u levu stranu.

Neuobičajen način rasklapanja, Foto: D. Šaponjić

Okidač ima sigurnosni jezičak poput Gloka i udobno je oblikovan sa širokom, glatkom površinom. Sila okidanja malo ispod tri kilograma (subjektivna procena na isprobanom primerku), dok je hod oko 13 mm. Za prvenstveno samoodbrambeno oružje ovo su vrlo pristojne vrednosti, koje pružaju performanse bolje od očekivanih. Na testiranju sprovedenom na čuvenoj "Gunsite Academy" pištolji su pravili prosečne grupe ispod tri inča (76 mm) na daljini od 15 metara. Posle 500 ispaljenih metaka po oružju nije bilo registrovanih zastoja.

Diskutabilno rasklapanje

Pun hvat na smanjenom rukohvatu, Foto: D. Šaponjić

Već duže vreme konstruktori u SAD su opsednuti sigurnosnim merama pri održavanju i rasklapanju oružja. Najnovija "mudrost" tvrdi da je svet daleko bezbednije mesto, ukoliko pri rasklapanju pištolja ne treba povući okidač. Iz tog razloga, MC-1 se rasklapa tako što se navlaka povuče unazad, zatim se sa zadnjeg kraja navlake ukloni pločica čime je omogućeno vađenje narandžasto obojenog udarača i njegove opruge. Nakon toga, navlaku samo povučete unapred i svučete je sa rama. Nije zahtevno, ali ovim ste dobili još tri sitna dela o kojima treba voditi računa. Smatram da to predstavlja nepotrebnu komplikaciju. Ipak ovo svakako ne utiče negativno na upotrebljivost pištolja.

Pročitajte još: Robusni Ruger Sekjuriti Siks svojim svojstvima nadmašio konkurentske modele S-V u K ramu

Jednostavne čiste linije i navlaka u zadnjem položaju, Foto: D. Šaponjić

Cena “Mosbergovog” subkompakta u SAD se kreće oko 420 dolara za osnovni model, dok za laserski nišan ili jubilarni sa pozlaćenim detaljima treba izdvojiti nešto veću sumu. Sasvim korektan iznos za praktično oružje namenjeno skrivenom nošenju, gde je to dozvoljeno.

Foto: Dragan Šaponjić

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas