Oglas
· · Komentari: 0
ODMOR

ODMOR ne garantuje ZABAVU, ali evo RECEPTA koji može da pomogne

Potrudite se da nekoliko dana provedete u porodičnom okruženju bez stresa, okrenuti jedni ka drugima.

1594969670_Depositphotos_103018530_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Manje je važno da li ćete uspeti da odete na more i planinu ili ćete se na nekoliko dana samo skloniti na selo. Čak i ako odmor provedete kod kuće, neka akcenat bude na porodičnom uživanju. Razmišljajte o drugim stvarima - kako da vam svima bude lepo i opuštajuće.

Pročitajte još: Ako TINEJDžERA do sada niste uveli u red, nemojte više biti STROGI, kasno je i OPASNO

Ovo je svakako prilika da poradite na bliskosti, ali ne zaboravite i da se naoružate tolerancijom, jer je kompromis ključ uspešnog odmora.

- Svako porodično putovanje ima i uspone i padove - kaže Ana Pejdž iz američkog Instituta za porodicu i roditeljstvo.

Odmor otvara mogućnost za zabavu, ali je ne garantuje, morate se potruditi.

Važno je da znate da odmori otvaraju mogućnost za zabavu, ali je, ipak, ne garantuju. Ono što je zabavno jednom članu porodice, ne mora, i verovatno nije, interesantno ostalima. Za većinu porodica je nerealno očekivati da baš sve rade zajedno, pa je čak u redu da decu različitog uzrasta povremeno razdvojite na nekoliko sati tokom dana kako bi svi bili srećni i zadovoljni.

Najmlađi

Za njih je najvažnije da se osećaju sigurno, gde god da se nalaze.
- Klinci traže doslednost, ponesite im na put omiljene igračke, odeću i hranu, kako bi uz njih bile poznate i bliske stvari, tako će osećati sigurnost - kaže Ana Pejdž.

Od 3. do 7. godine

- Deca ovog uzrasta često uživaju u igri sa vršnjacima - kaže Džudi Dan, dečji pisac.

Predškolskoj deci su vršnjaci najvažniji.

Sport je univerzalni jezik. Zato im ponesite loptu i ohrabrite ih da se igraju sa drugom decom.
Kako zbog korone druženje sa ostalima nije baš preporučljivo, predlog je da se vi sa njima uključite u neku sportsku avanturu. Biće vam zabavno da odigrate partiju “basketa”, izgubite u fudbalu, “pucate” na koš ili ih pobedite u odbojci.

Poklonite vreme samo za porodicu, bez rada od kuće Foto: Depozitfoto

Od 8. do 12. godine

Sa decom u ovom dobu je već moguće biti i turista, jer počinju da ih zanimaju mesta o kojima su čitali u školi ili gledali na televiziji. Zato možete da im predložite da zajedno napravite mapu zanimljivih otvorenih lokacija u vašem ili nekom drugom mestu (jezero, spomenik kulture, panorama) koje ćete obići. Za to vam ne treba maska jer niste u zatvorenom prostoru.

Pročitajte još: Do PUBERTETA je sve super, a onda MAJKA "žanje šta je posejala"

Tinejdžeri

Adolescenti su oni najosetljivija kategorija za saradnju, ali ne mora uvek da bude tako.

- Tinejdžeri ne žele na odmoru nikakve mentalne aktivnosti, jer imaju mnogo energije koju treba potrošiti - kaže Džudi Dan.

Tinejdžeri traže najviše truda, poklonite im jedan dan da bi ostalih hteli da sarađuju.

Inate se i ne žele mnogo vremena da provode sa roditeljima, pa ih zainteresujte da zajedno igrate karte ili neku laganu društvenu igru. Nagovorite ih da se malo pokrenu, i to tako što ćete im dopustiti da odrede sadržaj jednog dana na odmoru, u koji će i vas uključiti. Ako je to beskonačno slušanje muzike, zašto da ne. Udovoljite im, znaće to da vam uzvrate.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas