· · Komentari: 0
neverovatno

„Oduzima dah, zar ne?“: Ruski kosmonaut objavio snimak svoje prve svemirske šetnje (VIDEO)

- Oduzima dah, zar ne? - napisao je Sergej Kud-Sverčkov na svom profilu na društvenoj mreži VKontakte iznad kratkog video snimka svemirske šetnje.

1608291007_Depositphotos_2769321_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Dok se ruska svemirska agencija Roskosmos priprema da unapredi jedan od modula Međunarodne svemirske stanice, kosmonaut koji radi na projektu podelio je video snimak svoje prve svemirske šetnje, duge skoro sedam sati.

- Oduzima dah, zar ne? - napisao je Sergej Kud-Sverčkov na svom profilu na društvenoj mreži VKontakte iznad kratkog video snimka svemirske šetnje.

Pročitajte još: URNEBESNO: Ovaj pas ima paničan strah od Džulije Roberts, a onda mu se glumica obratila u svom stilu (VIDEO)

Uporedio je iskustvo kretanja izvan stanice sa usponom na planinu

Četvorominutni snimak prikazuje Kud-Sverčkova i komandanta ekspedicije 64 Sergeja Rižikova kako rade na demontaži delova modula „Pirs“ 18. novembra tokom svemirske šetnje koja je trajala 6 sati i 47 minuta.

Pročitajte još: Naučnici oktrili planetu veličine ZEMLJE kako luta našom galaksijom (VIDEO)

Ovo je bilo prvo iskustvo rada u svemirskom vakuumu za oba kosmonauta, naveo je Roskosmos u sredu.

Kud-Sverčkov je uporedio iskustvo kretanja izvan stanice sa usponom na planinu, ali je rekao i da ga je rad podseća na ronjenje u pećinama, jer se ništa ne vidi osim opreme i onoga što reflektori osvetljavaju.

Ova aktivnost izgledala je baš poput obuke u kompleksu Jurija Gagarina u moskovskom Zvezdanom gradu, dodao je kosmonaut.

Pročitajte još: Neverovatno: Otkrivena nova PODZEMNA JEZERA NA MARSU

Rižikov i Kud-Sverčkov su u skoro sedmočasnovnoj misiji radili na zameni tableta na modulu „Zvezda“ i uklanjanju dela opreme sa „Pirsa“, koja će uskoro biti zamenjena „Naukom“, novim modulom koji se priprema za lansiranje na kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu. Sledeća planirana svemirska šetnja, EVA-48, biće priprema za dolazak „Nauke“.

Prvi put je u svemir otišao sovjetski kosmonaut Aleksej Leonov u aprilu 1965. On je koristio vazdušnu komoru na naduvavanje da napusti svemirski brod i proveo je 12 minuta i devet sekundi u vakuumu svemira.

Pratite nas na INSTAGRAMU I FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.