Oglas
· · Komentari: 0

CIFRE SU ZABRINJAVAJUĆE! Ogroman broj zaštitnih maski završio u okenima, MILIONI ŽIVOTINJA UMIRU

U izveštaju su navedeni zastrašujući podaci o zagađenju okeana tokom pandemije, a s obzirom na količinu maski koja je završila u njima, to je veliki problem.

1610534836_Depositphotos_361836216_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Tokom 2020. godine je proizvedeno oko 50 milijardi komada zaštitnih maski za lice, a procenjuje se da je 1,56 milijardi komada završilo u okeanima, pokazuju podaci grupe "Oceans Asia".

Pročitajte još: Knjige koje su još pre više od 100 godina odnete na ANTARKTIK: Da li ste pročitali neku od njih?

Takođe, u izveštaju se navodi da će oko 3 odsto od 52 milijarde proizvedenih maski završiti u našim vodama. To su zabrinjavajući podaci, jer plastični otpad godišnje usmrti oko 100.000 morskih sisara i kornjača, više od milion morskih ptica i mnogo više ribe, beskičmenjaka i drugih morskih bića.

Procenjuje se da je za raspad plastične maske potrebno čak 450 godina.

Plastični otpad ne utiče samo na morski život, nego i na obalske zajednice, ribolov i ekonomiju.

Plastični otpad je drastično povećan tokom prošle godine zbog pandemije koronavirusa s obzirom na obavezu korišćenja zaštitnih maski i rukavica, a to će se negativno odraziti na prirodu.

Pročitajte još: NJegova reakcija rasplakala je preko dva miliona ljudi! Pogledajte zašto (VIDEO)

- Jednokratne maske su napravljene od različite vrste plastike i teško se recikliraju zbog svog sastava, rizika od kontaminacije i infekcije. Ove maske završavaju u okeanima kada se odbace i kada sistem upravljanja otpadom nije adekvatan, kada je preopterećen i ako uopšte postoji - navodi se u izveštaju.

Autori izveštaja navode da postoje rešenja koja će minimalizovati uticaj plastičnog otpada. Među njima su maske koje se više puta mogu koristiti i koje su napravljene od materijala pogodnog za reciklažu. U svakom slučaju je potrebno odlagati maske i rukavice na adekvatan način. Takođe, važno je izbegavati plastična pakovanja i odabrati ekološki prihvatljive alternative.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas