Oglas
· · Komentari: 0

Ogroman skok vrednosti bitkoina? Najveće kriptovalute na svetu

Prvi put pokrenut 2009. godine kao digitalna valuta, bitkoin se jedno vreme koristio kao digitalni novac na margini ekonomije.

1610196811_Depositphotos_193932072_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Bitkoin nastavlja vrtoglavo da raste. NJegova cena je u vreme pisanja ovog teksta iznosila oko 40.000 američkih dolara – što je rast od oko 77 procenata za poslednjih mesec dana i 305 procenata tokom prošle godine.

Od tada je postao mejnstrim. Danas se koristi isključivo kao neka vrsta „digitalnog zlata“. Kao odgovor na rizik od ekonomskog kolapsa zbog kovida, vlade širom sveta preplavile su globalno tržište novcem koji su stvorile centralne banke, kako bi povećale potrošnju i pomogle u spasavanju ekonomije.

Pročitajte još: Nikada ne mešajte stare i nove BATERIJE! Šta onda može da se dogodi i kako da im produžite rok?

Ali povećanje ponude novca narušava njegovu vrednost i navodi ljude da traže imovinu otpornu na inflaciju. U ovoj klimi bitkoin je postao zaštita od nadiruće inflacije i loše zarade na drugim vrstama imovine.

Šta je bitkoin?

Bitkoin, najveća kriptovaluta na svetu prema tržišnoj kapitalizaciji, trenutno ima cirkulišuću ponudu od 18.590.300 bitkoina i maksimalnu ponudu od 21.000.000.

Foto: Deposit

Ovo ograničenje je čvrsto kodirano u bitkoin protokolu i ne može se promeniti. Stvara veštačku krizu, koja osigurava da digitalni novac vremenom povećava vrednost.

Dok državne valute poput australijskog dolara mogu da povećaju svoju ponudu po volji centralnih banaka, bitkoin ima fiksnu ponudu koja ne može biti naduvana političkim odlukama.

Pročitajte još: WhatsApp ponovo uvodi NOVINE! Svaki razgovor biće DRUGAČIJI

Bitkoinom se pretežno trguje na onlajn berzama kriptovaluta, ali se takođe može slati, primati i čuvati u „digitalnim novčanicima“ na određenim hardverskim ili pametnim aplikacijama. Možda najprelomniji aspekt bitkoin mreže je taj što se ona oslanja na rad kriptografa i informatičara da bi postojala kao digitalna valuta zasnovana na tzv. blokčejnu.

Javni blokčejn je „nepromenljiva“ baza podataka, što znači da se evidencija istorije transakcija ne može promeniti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas