· · Komentari: 0
JESEN

OKTOBARSKI DETOKS organizma: 4 ČORBE, 6 sokova i 7 ZAČINA

Kao što čistimo ormare, izbacujući nepotrebne stvari, istovremeno praveći mesta za nove, tako bi trebalo da pristupimo i sopstvenom telu i da ga, makar kvartalno, očistimo od nagomilanih otrova i pripremimo za "upijanje" novih, zdravih sastojaka iz ishrane.

1601458787_Depositphotos_213954122_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Na prelasku godišnjih doba prirodno nam slabi imunitet, pa bi ga trebalo ojačati detoksikacijom organizma.

Jesen je godišnje doba koje nas priprema za najhladniji period u godini, pa upravo u predstojećim mesecima u kojima opada lišće, moramo podići svoj imunitet, a to ćemo najlakše uraditi kroz ishranu.

Pročitajte još: Na HAVAJIMA mladoženji poklanjaju BILJKU koja raste i u SRBIJI, jer važi za super-moćan AFRODIZIJAK!

Začini Foto: Depozit

Da bismo smanjili količinu sluzi koja se nakuplja u organizmu, trebalo bi da ograničimo unos šećera, brašna, mlečnih proizvoda i alkohola. Takođe, bilo bi dobro piti čaj od očajnice odnosno macine trave, koji izbacuje višak sluzi, "otvarajući" respiratorne puteve.

Koristite cimet, kari, đumbir, žalfiju...

Začini koji greju organizam, poput cimeta, karija, đumbira, karanfilića, žalfije, muskatnog oraščića i tucane suve paprike, takođe osnažuju respiratorne organe, kao i digestivni trakt, pa su dobrodošli u svakodnevnoj ishrani.

Sokovi Foto: Depozit
Supe greju organizam, jedite pečurke.

Kad smo kod zagrevanja, supe su vrlo delotvorne u detoksikaciji organizma, a u ovom godišnjem dobu trebalo bi ih praviti tako da povrće vrlo kratko kuvate.

Pročitajte još: Vreme za za jesenju VITAMINSKU BOMBU? SIR ovog voća obezbeđuje ČELIČNO ZDRAVLJE

Možete da staviti sve povrće po želji, a obavezno dodajte i korenasto, mahunarke, bundeve, kao i žitarice po ukusu. Smanjite unos namirnica životinjskog porekla, a proteine nadoknađujte različitim vrstama pečuraka.

I dalje pijte dosta vode i sokova...

Kao i uvek, važno je unositi dovoljne količine vode, ali i sokova od jesenjeg voća i povrća. Pustite mašti i čulima ukusa na volju, pa kombinujte grožđe, jabuke, cveklu, rotkve, zeleno lisnato povrće i, u manjoj meri, citruse.

Pročitajte još: Direktno napada ćelije u pankreasu: Da li Kovid-19 može da izazove dijabetes tipa 1 kod dece?

Šta god da "smutite" nećete pogrešiti, a telo će vam odmah biti zahvalno. Žedno će upijati blagodeti sastojaka kojima ga darujete.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.