Oglas
· · Komentari: 0
Narodni lek

Oni rađaju u JESEN, koren im je LJUT, neki rastu kao KOROV, a PRIRODNI SU LEK za mnoge bolesti

Među lekovitim biljkama koje se sakupljaju tokom jeseni ima i onih čije su semenke i podzemni izdanci ljuti.

1600776589_vegetables-752153_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Taj ukus je posledica etarskih ulja, hetorizida i alkaloida piperina koje sadrže, ali da nije njih ne bi ni bile lekovite.

Zbog toga se seme crne gorušice, crnog kima, koren rena i rotkva u narodnoj medicini koriste za inhalaciju, da pospeše mokrenje, da razrede sluz koja je posledica infekcije disajnih puteva...

Crna gorušica (Sinapsis nigra)

Uspeva kao korov na poljima ili livadama i napuštenim mestima. Granata je biljka prizemno dlakave stabljike, lišće je na peteljkama, pri dnu zarezano a na vrhu zaobljeno. Ima žute cvetove sakupljene u grozdove a plod su crnkasto smeđa zrnca koja sazrevaju u jesen, kada se i sakupljaju. Sadrže etarsko ulje, holin, masno ulje, sluz...

Pročitajte još: Čuveni valjevski travar GORAN kaže: Za jesen spremite TRI biljne mešavine i nema straha od KORONE

Koristi se:

  1. da pospeši mokrenje
  2. u slučaju bubrežnih bolesti
  3. Da se lakše mokri

Recept

  • 60 g semena crne gorušice
  • 60 g korena rena
  • 30 g naribane limunove kore
  • 2 dl vode

Pročitajte još: TRI RECEPTA dr Branimira Nestorovića za lečenje najčešćih bolesti u Srbiji SVIMA DOSTUPNI

U avanu usitnite seme crne gorušice, koren rena naribajte pa ih pomešajte sa narendanom korom limuna i prelijte sa 2 dl vrele vode. Što pre sipajte u teglicu i zatvorite, ostavite po stani 20 sati pa uzimajte po kašičicu tri puta tokom dana.

Ren (Cochlearia armoracia)

Uspeva na vlažnim mestima ali se gaji i u baštama. Reč je o jakoj zeljastoj biljki velikih i po ivicama nazubljenih listova. Ima sitne bele cvetove, jak koren dug i do metar koji je spolja žućkast a unutra beo. Ako se nariba razvija jak miris koji izaziva suze. Sadrži vitamin C, etarsko ulje, šećer...

Koristi se:

  1. pospešuje mokrenje i znojenje
  2. pomaže u lečenju plućnih bolesti
  3. za inhaliranje u slučaju prehlade

Sirup

Koren rena isecite na tanje kolutove, poređajte na gazu koju ste stavili preko posude i pospite debljim slojem šećera u prahu. Ubrzo će iz rena da počne da kaplje tečnost koju sačuvajte i pijte po kašiku do dve dnevno, pre jela.

Ren sadrži vitamin C, etarsko ulje, šećer...

Očistite organizam od otrova

U pola litra mleka naribajte manji koren rena, ostavite preko noći, procedite i pijte po šoljicu tri puta dnevno 3 do 4 sedmice.

Crna rotkva (Raphanus sativus)

Baštenska biljka koja izraste do metar, sa perastim i tupo nazubljenim listovima i belim ili svetloljučastim cvetovima. Kraj stabljike je zadebljao u okruglastu glavicu pokrivenu crnom korom. Sadrži minerale natrijum, kalijum i sumporne heterozide zbog kojih ima ljut ukus.

Koristi se:

  1. da pospeši mokrenje
  2. u slučaju kamena u žuči
  3. da razredi sluz u disajnim organima

Sok razređuje sluz

Ogulite koru pa naribajte crnu rotkvu, prelijte medom, ostavite tri do četiri sata pa dobro iscedite rukama. Dobijen sok pijte po šoljicu ujutru pre jela i pre spavanja.

Pročitajte još: Reguliše krvni pritisak i čuva ZDRAVLJE MOZGA! Evo koju VOĆKU morate pojesti već danas

Izbacuje kamen iz žučne sese

Prvog dana popijte rakijsku čašicu sveže isceđenog soka, drugog dana 2, trećeg 3, a četvrtog četiri, pa narednih dana smanjuje za po čašicu. U slučaju da nema rezultata napravite pauzu 8 dana pa ponovite terapiju.


Crni kim (Nigella sativa)

Jednogodišnja zeljasta biljka koja izraste do 40 cm sa nazubljenim, perastim listovim i svetlo plavim cvetovima. Plod je petodelna čaura slična maku u kojoj su sitne crne semenke. One sadrže ulje, nezasićene masne kiseline, linolnu kiselinu, etarko ulje, tanine, gorke materije...

Koristi se:

  1. jača imunitet
  2. snižava povišen krvni pritisak

Čaj

Kašičicu zdrobljenih semenki prelijte sa 1,5 dl vrele vode, poklopite sačekajte 15 do 20 minuta, procedite i pijte 2 puta toko dana.

Pročitajte još: Ima je u svim bojama i važi za AFRODIZIJAK! Ako ne znate šta ćete sutra za ručak - ONA JE REŠENJE!

Za inhalaciju

U litar vruće vode sipajte 2 kašičice ulja crnog kima pa udišite isparenje glave pokrivene peškirom u slučaju infekcije disajnih puteva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas