Oglas
· · Komentari: 0
LETNJE ALERGIJE

Oni VREBAJU SVUDA, ali ne smete se ČEŠATI, evo ŠTA da RADITE

Tokom leta su "u akciji" različiti nasrtljivi insekti koji mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

1595156508_Depositphotos_383835998_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Koji su insekti najagresivniji, do čega njihovi ujedi mogu da dovedu i koja je najefikasnija odbrana, objašnjava dermatolog primarijus dr Aleksandar Adamović iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu.

Pročitajte još: Nije ŠALA! Možda ste ALERGIČNI na HRANU, a da toga niste ni svesni

Dr Adamović Foto: Život+

Svi insekti su agresivni i svi napadaju. U našem podneblju najčešće ujedaju komarci, pčele, ose, stršljeni, pauci... Svaki njihov ubod izaziva lokalnu bolnu reakciju na koži, koja je praćena crvenilom, svrabom, toplotom na mestu uboda, blagim do umerenim otokom.

Plikove ne smete češati, jer će doći do infekcije.

- Otok ponekad može da bude u prečniku i deset santimetara i da se ne povuče ni posle 24 časa, a nekada se javljaju i plikovi napunjeni limfnom tečnošću, koji su pogodna mesta za nastanak infekcije kaže dr Adamović.

Alergija Foto: Depozit

Ne smete se češati, jer češanjem plik može da pukne i stvori pogodnu podlogu za razvoj bakterija. Češanjem se infekcija rasejava sa jednog na drugo mesto, što posledično zahteva lečenje.

Ako oteknu usne i nepce - brzo kod lekara!

- Ukoliko se javi crvenilo u vidu pečata po čitavom telu, tok mekih tkiva, jezika, grla, ždrela, a posebno opasni mogu da budu otoci usana, nepca i disajnih puteva, kao što su ždrelo, dušnik i larinks, odnosno grkljan - ističe dr Adamović.

Uz ove simptome obično se javlja mučnina, povraćanje, pad krvnog pritiska, što na kraju može da dovede i do gušenja, ukoliko se na vreme ne primeni odgovarajuća terapija. Ovakvi simptomi mogu da se jave i kod osoba koje nisu sklone alergijama!

Nema mnogo vremena za  injekciju, tražite pomoć!

- Budući je veoma kratko vreme za intervenciju, a ujedi mogu da se dogode bilo gde, osobe koje znaju za sklonost alergijskim reakcijama znaju same sebi da daju injekciju adrenalina u prvom momentu, ali nikako ne treba da čekaju da do reakcije dođe, već injekciju treba da ubrizgaju čim se ujed dogodi - napominje doktor Adamović.

Beli luk, lavanda, žalfija, eukaliptus ih nerviraju!

Deci starijoj od dve godine koja su na ujede posebno osetljiva, nekoliko dana se daju i histaminici u vidu sirupa, radi smanjivanja svraba i otoka.
Pročitajte još: ŠTUCANJE može biti ZNAK! Evo kada treba da se zabrinete i odete kod lekara

Repelenti mirisom teraju insekte, a najviše komarce. Preporučuju se i različita eterična ulja sa jakim mirisima, kao što je ulje eukaliptusa, žalfije, mente, lavande... Koža može da se zaštiti i mazanjem mešavinom napravljenom u šolji vode u koju je ukapano pet kapi ulja nara. Beli luk unet ishranom, cink i vitamin B takođe odbijaju insekte.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas