· · Komentari: 0
RODITELJSTVO

Onlajn učenje više škodi devojčicama i to već posle sat i po

Bezbroj posledica donosi mnogo vremena provedeno ispred ekrana.

1631255092_Depositphotos_271854776_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Novo istraživanje, obavljeno na Univerzitetu Kvinslend, dovelo je u vezu mentalno zdravlje tinejdžerki i vreme koje one provode ispred ekrana (mobilnog telefona, tableta, laptopa).

Pročitajte još: Skratio si mi život! To nije istina, deca produžavaju život!

Kod onih koje duže od dva sata provode za kompjuterom, primećeno je veoma štetno dejstvo. Kada je reč o dečacima, ugroženi su oni koji duže od četiri sata dnevno zure u ekran. Vanredni profesor Asad Kan rekao je da je njegova grupa istraživača otkrila da korišćenje kompjutera tokom prvog sata ima neke prednosti, ali da je kod devojčica već nakon 75 minuta registrovan negativan uticaj na mentalno zdravlje.

Gojaznost, depresija, loš vid, kriva kičma...

“Rezultat preteranog boravka pred ekranom su depresija, gojaznost, loš kvalitet života, nezdrava ishrana i smanjene fizičke i kognitivne sposobnosti. Jedan sat fizičke aktivnosti i ne više od dva sata provedena za kompjuterom, obezbeđuju optimalno mentalno zdravlje”, preporučuje dr Kan.

Pročitajte još: Kako da se vratite u poslovni i školski ritam: Pojedite ŽABU

Ovo upozorenje treba ozbiljno shvatiti, jer je studija rezultat saradnje nekoliko univerziteta. Međunarodni tim je istraživao podatke više od 577.000 adolescenata starosti od 13 do 15 godina, iz čak 42. zemlje koje slove za najbogatije na planeti.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.