Oglas
· · Komentari: 0
ORDINACIJA

OPASNO: Upala srčanog mišića liči na respiratornu INFEKCIJU

Bakterijska upala srčanog mišića često se otkriva sa zakašnjenjem, jer se oboleli pogrešno leči od respiratorne infekcije.

1610354359_Depositphotos_349567272_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Ovo kasno postavljanje dijagnoze karakteristično je upravo za ovo doba godine, kada je vreme prehlade, gripa, a sada i kovida 19. Kada bakterije napadnu srce simptomi su identični sa tegobama koje donose respiratorne bolesti - visoka temperatura, malaksalost, jeza, drhtavica...

Pročitajte još: Miteseri, akne i ostala ZLA na licu: Tri ZAKONA koja moraju tinejdžeri da poštuju

Asistent dr Srđan Bošković, kardiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", kaže da endokarditis u 20 odsto slučajeva pogađa i osobe koje ranije nisu imale problema sa zdravljem srca:

Ko je sklon?
Ovoj vrsti upale naročito su skloni oni koji boluju od oštećenih srčanih zalistaka ili su im ugrađeni veštački, imaju urođenu srčanu manu ili im srce radi pomoću pejsmejkera. Iako, dosta ređe, infekcija srca ili stručno rečeno - endokarditis, može da se javi i kod dece.

- Visoka temperatura, malaksalost, jeza i drhtavica sa preznojavanjem su česti simptomi ovog oboljenja. Međutim, kod određenog broja pacijenata znaci mogu da budu dosta prikriveni i da se ispoljavaju u vidu blaže malaksalosti, anemije, gubitka telesne težine, bolova u stomaku usled ifarkta slezine ili da dođe do pojave moždanog udara - kaže dr Bošković.

Kako će endokarditis kod inficiranog da se ispolji zavisi od mikroorganizma koji ga uzrokuje.

- Teže simptome najčešće uzrokuje bakterija iz roda stafilokoka, dok prikrivene ili maskirane forme izaziva streptokok, enterokok, bakterijski HACEK organizmi, pa čak i neki tipovi gljivica.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Da bi se postavila precizna dijagnoza, lekar bi trebalo najpre da posumnja da je reč o ovoj infekciji.

Kako se postavlja dijagnoza?
Rutinski ultrazvučni pregled nije dovoljan za postavljanje dijagnoze endokarditisa, pa se savetuje da se obavi i ultrazvučni pregled srca kroz jednjak, skener srca i pluća, a u novije vreme i magnetna rezonanca srca.

- U kliničkoj praksi na endokarditis se obično pomisli kod onih pacijenata kojima se osim visoke telesne temperature registruje i šum na srcu i začepljenje krvnih sudova. Međutim, kod bolesnika kod kojih nema promena na zaliscima, dešava se da prođu nedelje, pa čak i meseci, dok se ne utvrdi da je reč o ovoj vrsti infekcije.

Kod dece, kada temperatura traje neuobičajeno dugo ili se vrlo često ponavlja u kratkom vremenskom periodu, a dete ne kija i ne kašlje, obavezno bi ga trebalo odvesti na kardiološki pregled.

Pročitajte još: ŠETAJTE se samo 30 minuta dnevno i rešite se MNOGIH bolesti

- Infektivni endokarditis najčešće pogađa mališane koji imaju urođenu srčanu manu - kaže prof. dr Vojislav Parezanović, kardiolog Dečje univerzitetske klinike "Tiršova". - Da bi se sprečila ova opasna infekcija, kod dece sa urođenom srčanom manom trebalo bi da se vodi računa o zdravlju usne duplje, jer bakterije često preko pokvarenih zuba dospeju u krvotok, odakle stižu do oštećenog dela srca i tu se razmnožavaju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas